Политическата теза, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Това заяви новоизбраният обвинител номер едно Иван Гешев на брифинг в Бургас. 

„Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа", каза той по повод думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), който призова прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние.

„Нямам време да се занимавам с политика“, отсече още Гешев. Той определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор и обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито Народното събрание прецени за удачни.

„Политическата теза, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат. В деня, в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд.

Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: „Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила”. И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор.

И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС“, заяви Иван Гешев. 

„Вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо  да не ме контролира и българското общество”, добави той. 

„Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол“, каза още новоизбраният главен прокурор.