Широка коалиция, при която партийните лидери остават в парламента, а в изпълнителната власт остават хора с авторитет пред обществото. Това е вариантът за съставяне на правителство, който очертава доц. Румяна Коларова.

„Радев ще играе роля на човек, който ще задава таймингът. По Конституция има възможност да дадеш месец и повече на първата политическа сила или на втората за съставяне на правителство“, заяви тя пред БТВ.

Според Коларова БСП е основният губещ на тези избори. Тя смята, че грешките на Корнелия Нинова са били сериозни, но, според нея, президентът също носи отговорност за това състояние на левицата.

По отношение на новите играчи, Румяна Коларова смята, че Слави Трифонов трудно може да се възприеме като политик.

„Партията на Слави Трифонов“ е партия еднодневка, категорична е Румяна Коларова.

И настоя, че не трябва да се приема Трифонов за победил.

На същото мнение е и доц. Мария Пиргова. Тя допуска, че Бойко Борисов е готов на различни конфигурации. Румяна Коларова каза, че съставянето на правителство ще е трудно, но и предсрочни избори не са препоръчителни.

„Той ще търси правителство поне до декември. Неговата основна цел е да не допусне служебно правителство. Борисов ще трябва да отстъпи крачка назад, за да търси възможност да избегне служебното правителство“, коментира Пиргова.