Срив на британската лира, рязко повишаване на цените, покачване на безработицата, сериозен спад на доходите и на цените на недвижимите имоти - такива ще са последиците от некоординиран Брекзит, прогнозира Дойче веле.

Марк Карни, шеф на британската Централна банка, не за първи път предупреждава за опасностите от некоординиран Брекзит - това е сценарият, при който Великобритания напуска ЕС без споразумение. Карни не се уморява да призовава политиците да организират излизането на Обединеното кралство от ЕС възможно най-гладко. В противен случай британската икономика ще изпадне в шок, заяви Карни в началото на месеца пред парламентарна комисия. И добави, че ако се стигне дотам, това неминуемо ще засегне и потребителите, които ще трябва да се настроят за дългогодишен спад на доходите им.

"Толкова катастрофални, колкото кризата от 2008 година"

Сега Марк Карни отправи ново предупреждение: според информация на "Гардиън", на среща с британски министри шефът на Централната банка е заявил, че "последиците от Брекзит без споразумение с ЕС може да бъдат толкова катастрофални, колкото финансовата криза от 2008 година". А вестник "Таймс" цитира Карни с прогнозата, че цените на британските недвижими имоти може да се сринат с до 35 процента.

Канадецът Марк Карни е шеф на "Bank of England" от юли 2013 насам. По принцип мандатът му продължава осем години, но Карни беше заявил, че ще остане начело на банката само пет години. Впоследствие реши да запази поста си още една година - до средата на 2019, именно с цел да спомогне за "координираното и успешно излизане на Великобритания от ЕС".

Но този сценарий става все по-малко вероятен, смятат от рейтинговата агенция "Мудис". Последният доклад на агенцията описва доста хаотична картина. Некоординираният Брекзит ще има "съществени негативни последици" не само за британската икономика, но и за икономиките на някои страни-членки на ЕС, предупреждават авторите на доклада. Най-тежко ще бъдат засегнати автомобилостроителите, авиокомпаниите и химическата индустрия.

Назад и надолу

Експертите от "Мудис" пишат още, че първоначално ще се стигне до значително понижаване на стойността на британската лира. Потребителските цени рязко ще се покачат, реалните заплати ще се свият, безработицата ще се увеличи, а в резултат от всичко това потребителското търсене силно ще намалее. "Съществува съвсем реален риск Великобритания бързо да изпадне в рецесия", твърдят от "Мудис".

С оглед на тези опасности британското правителство реши да форсира подготовката за евентуален Брекзит без споразумение с ЕС. Кабинетът постигна единодушие по този въпрос по време на извънредно заседание при министър-председателката Тереза Мей. Правителството вече публикува и инструкции в случай на Брекзит без споразумение. Според тези инструкции, британските граждани, които пътуват в Европа, ще трябва да се подготвят за известни трудности: ще имат нужда от международни паспорти, които са валидни най-малко още шест месеца, няма да имат право да шофират в Европа, ако не притежават международна шофьорска книжка, а който използва мобилния си телефон, отново ще трябва да плаща високи такси за роуминг.