Необичайно ниска беше избирателната активност в ромските квартали. "Има такъв народ" и ГЕРБ си делят доверието там.

В столичния квартал "Христо Ботев", където от партията на Слави Трифонов закриха предизборната си кампания с концерт, "Има такъв народ" е първа политическа сила. 

Още по време на концерта за закриване на предизборната кампания, жителите на кв. "Христо Ботев" не скриха симпатиите си към Слави Трифонов. 

"Слави ще оправи всички неща и разчитаме на него. Той ми е закрилата в живота", каза жител на квартала пред bgonair.bg.

Дали заради концертите или заради нещо друго - партията на Слави Трифонов постигна добър резултат. Въпреки ниската избирателна активност, по данни на ЦИК, в квартал "Христо Ботев" "Има такъв народ" е с най-много гласове - 416, следван от ГЕРБ/СДС, "Демократична България" и БСП. 

Каракачанов с невероятен коментар пред БЛИЦ за ромката министър без портфейл и номинацията на жена за военен министър

"Като човек е народен, както сме ние. Весел е, играе, весели се, от колко време го гледаме по телевизията. Очакваме да направи нещо хубаво за ромите. Разбрахме, че ще има министър за ромите. Това е хубаво", допълни друг мъж, живеещ в кв. "Христо Ботев".

За сравнение на изборите през април в квартала за "Има такъв народ" са гласували 177 души, а за ГЕРБ/СДС - над 1 900.

Според експерти Слави Трифонов е успял да привлече вота и на ромските малцинства с вниманието си.

"Конкретно случая с "Христо Ботев" мисля, че там говорим за един символен акт. Ясно е, че 400 гласа не са нещо което е решило победата му.

Дали с концерт, или с човек в листата, или с номинация на момиче от ромски произход за министър, това е съвсем легитимен начин за привличане на гласове, да покажеш, че обръщаш внимание на тази общност", категоричен е антропологът и социолог Алексей Пампоров.

И след вота - тактиката на Трифонов да показва внимание продължи с номинирането на министър без портфейл по ромските въпроси.