Поръчителят на провокацията с опита за убийството на Сергей Скрипал може да се намира в самата Великобритания, а може и извън нейните предели, включително и в Русия, казва началникът на отдел в Института за Европа към Руската академия на науките Владимир Швейцер, цитиран от осведомителните агенции и Фокус.

Според Швейцер „даже и в Русия има хора, които заемат доста високо положение и не са заинтересовани от развитието на диалога със Запада“. Но това не е президентът Владимир Путин, „който се явява застъпник за този диалог (със Запада) и иска да намери контакти с Европа“, добавя експертът.

"Ако това са англичани, то те „искат да хвърлят още един камък по Тереза Мей, която си има достатъчно проблеми с Брекзит и вътре в партията й“. Източникът може да се намира и в Европа. Те (ЕС и Великобритания)сега делят имущество, свързано с Брекзит – кой ще плати и кога. Затова не трябва да се изключва, че някой иска да стреля по два заека – по Тереза Мей и по Владимир Путин“, отбелязва експертът по европейските въпроси.

„Имам усещането, че тези хора искат да извадят президента Владимир Путин извън диалога със Запада“, казва Швейцер. Той не допуска, че Германия във връзка с възможните нови санкции срещу Русия заради случая със Сергей Скрипал, ще се оттегли от газопровода „Северен поток 2“. „Проектът е по-изгоден за Европа, отколкото за Русия, защото там ( в Европа) по-често възникват проблеми с електрозахранването и няма възможност да заменят природния газ с втечнен газ от Америка“, завършва Швейцер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ