Човекът е добре запознат с Нова Зеландия. Той е знаел, че там е можел лесно да си свърши "работата". Проучил е ситуацията, знаел е, че такова нещо не се очаква. Разбираемо е атентатът да е именно там. Това заяви в ефира на "Здравей, България" експертът по антитероризъм Алекс Алексиев относно атентаторът, потопил в кръв две джамии в Нова Зеландия.

"Той се е радикализирал в Европа, особено във Франция и страните от Западна Европа. Безспорно е, че това, което е правил в България, е просто туризъм. Интелигентен изглежда, за да се интересува от историята ни. Не бих отдал особено голямо значение на надписите на кирилица. По-важно е какво е научил и как се е радикализирал в Западна Европа. Той постоянно набляга, че именно във Франция се е радикализирал", каза Алексиев. 

Алексиев бе запитан дали някой ще последва примера на Тарант: "Според мен това е нещо, което е неизбежно. За съжаление това, което той говори, е че фактически има война срещу белите хора и Европа и това за съжаление е нещо, с което много голяма част от Източна Европа, но и Западна де, е съгласна с това. Преди година Макрон каза, че, ако французите имат избор в момента, щяха да излязат от ЕС. Миграцията разделя Европа по един много опасен начин. Това, което наблюдаваме в Нова Зеландия не е изключителен случай и се страхувам, че това няма да е последният път", заяви още Алексиев.

"Според мен той е бил в България турист със специална задача - да намери някакво потвърждение на това, в което е вярвал - борбата между мюсюлмани и християни. Той за България споменава две паметни битки. Търсил е потвърждение на това,  в което вече е вярвал", каза той.

"В Нова Зеландия бяха арестувани още трима души. Може да се окаже, че този човек може да е имал някаква помощ. Не изключвам възможността и група хора да се организират с каузата на Тарант", завърши Алексиев.