Убийството на бизнесмена Петър Христов, за което първо БЛИЦ съобщи, е поредното за преразпределение на бизнес територии, докато това на моделиера Александър Антов, извършено на 9 януари 2016 година, бе знаково за процеса, как ще се преразпределя вече натрупаният легализиран, съществуващ и уважаван капитал преди спирането на еврофондовете през 2020 година. Това коментира проф. Николай Радулов, водещ експерт по национална сигурност по повод нарасналата интензивност на престъпления, с които изпратихме 2017 и посрещнахме новата 2018 година. 

Експертът по национална сигурност допълни, че дори във всяко от тези криминални проявления стрелящите да не са целили държавата – те я улучват, защото тя бива дискредитирана от случващото се.

„Сега с намаляване на евросредствата, защото те не са безкрайни, ще има преразпределение на съществуващите пари. Средствата, с които ще могат да оперират такъв тип хора, ще бъдат доста ограничени в рамките на държавния бюджет и битката за всяка поръчка ще бъде много люта. Така че, познавайки нашата действителност и това как се разглобява на съставните си части, според мен най-лошото още не е дошло. 

„И едно друго съмнение, което съществува в хората – сегашният закон за борба с корупцията изглежда като инструмент за преразпределяне на средствата“, коментира проф. Николай Радулов, цитиран от Фокус.

Той подчерта, че големият проблем на криминалните и специалните служби у нас е липсата на агентура. Експертът по национална сигурност опроверга данните, че през последните години агентурата се е удвоила и дори утроила, като уточни, че всъщност се е разпределила върху два пъти по-малко хора.

Проф. Радулов изтъкна набиращата сила опасност обществото да се радикализира в резултат от безсилието на МВР да събере доказателства в такива криминални случаи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!