Вижте си децата какво правят, защото при пътен инцидент нещата са непоправими. Това каза експертът по пътна безопасност и член на Управителния съвет на Асоциацията на полицейските началници Алекси Кесяков за феномена от пътни инциденти при слабо интензивно движение.

БЛИЦ припомня, че точно в такава обстановка се разигра и трагичната катастрофа, при която 22-годишният дрогиран Кристиан Николов предизвика тежкия инцидент, причинил смъртта на журналиста Милен Цветков.

"Трябва да търсим отговор на обстановката при тази сложна ситуация. Мерките, които се предприемат, виждаме, че са насочени към убеждаване на хората, да са по-внимателни.

В движението ние трябва да концентрираме нашето внимание към участниците в него и да кажем, че пътнотранспортните произшествия са в резултат и съображение на редица неща, на поведението на хората, на състоянието на пътната инфраструктура, на автомобилния парк и накрая качеството на оказаната медицинска помощ.

Биогенна мина: Хапче за смелост погубило Милен Цветков ВИДЕО

Пътнотранспортната система е една многофакторна, сложна, отворена, социално-механична система с много висока смъртност. За да оценим каква е тази висока смъртност, можем да направим само един аналог с въздушното движение. Ако смъртността във въздушното движение беше като тази на пътищата, трябва всяка година 5000 самолета с 250 човека да загиват.

Виждаме, че там не е така. В тази насока трябва да търсим отговор какво трябва да направим. Един от отговорите можем да намерим в решение номер 16 на правителството от януари 2019 г., където за държавна политика е приет интегрираният подход, безопасна система с визия 0 убити", обясни Кесяков, цитиран от Фокус.

По думите му това означава, че човекът трябва да се постави в центъра на системата.

"Човекът с неговите възможности да понася удари и с ограничени възможности като психология да управлява и участва в движението", допълни Кесяков.

"Третото е, че проблемът безопасност е споделена отговорност между участниците в движението и всички проектанти на системата: на учебната система, на пътищата, на автомобилите, на контролната система, на всичко. Четвъртото е, че всеки от този елемент трябва да бъде на много високо качеството.

Който и от тези показатели да хванем, виждаме, че навсякъде имаме известни пропуски. По принцип трябва да си задаваме въпроса кой убива хората?

Ние не трябва да забравяме, че хората биват убивани от кинетичната енергия и че тя е равна на половината от масата по скоростта на квадрат. Скоростта на квадрат играе сериозна роля впоследствие. Този урок, колкото и да ни е известен или неизвестен, трябва да си го припомняме, защото човекът зад волана управлява една кинетична бомба, която може да нанесе страхотни поражения. Убива, мачка, троши и т.н. Ние дълго време живеем на пътя.

В рамките на един 100-годишен живот 8-10 и повече години ние живеем на пътя. Щом живеем на пътя, трябва много добре да познаваме опасностите на този път и да сме подготвени. Както сега се постави въпросът да си мием ръцете непрекъснато, така трябва да се постави въпросът преди да пресечем, да се огледаме и че този зад волана, трябва да е добре подготвен", заяви още Кесяков.

Според него никой не иска да умира или да убива. "Последствията показват нещо друго. Те показват една огромна неграмотност на участниците в движението, защото не осъзнават опасностите. Всеки пази себе си от най-различни опасности, а когато сме в движение, въобще не свързваме нашето поведение с опасности. В пътнотранспортните произшествия всички са губещи - и жертвата, и този, който е виновен. Неговата съдба тотално се изменя.

Понеже имаме конкретен случай, ние трябва да почетем паметта на този наш известен журналист, но и да се обърнем към всички родители и слушатели: знаете ли какво е поведението на вашето дете на пътя? Другият участник също е потърпевш. Неговата съдба има друга посока. Така че призивът ми трябва да бъде към всички участници в движението. Вижте си децата какво правят в момента. Нещата в една такава ситуация са непоправими. В движението и в живота случи ли се нещо физически, няма връщане, то е факт. Това не е единствен случай", призова още Кесяков.

Експертът по пътна безопасност обясни, че тежките инциденти не се появяват просто така. "За да се появяват, има многократно нарушения, които се повтарят и изведнъж по стечение на обстоятелствата се реализират пътнотранспортни произшествия. Ние като участници в движението трябва да се пазим, да си пазим близките, защото кинетичната енергия е невидим убиец, нито можем да го усетим, нито можем да го пипнем, не можем да го вкусим, но убива хората", допълни още Алекси Кесяков.