За мен беше предизвикателство, за да приема този разговор. Фирмите трябва да се събудят. Те не са сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година е направено много малко за защита на информацията, която се обработва. Това заяви в ефира на "Събуди се" Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

"Трябваше да стане тази брутална кражба на лични данни и нейното публично разпространение, за да може да се разбере, че в България трябва да се положат усилия за защитата им", каза той.

"От една страна тези данни първо са взети от националната база данни на НАП и касаят почти всички български граждани и трето, те никога няма да бъдат заличени от интернет пространството. Във всеки един момент, някой който пожелае, може да използва тези данни. Разбира се, това би било киберпрестъпление, но другият проблем е, че те не са така структурирани, че лесно да бъдат използвани", заяви той. 
 

"За НАП със сигурност ще има санкция и няма да бъде малка. Този тип нарушения в Европа винаги приключват с много сериозни кражби за администраторите. Ще се отчете все пак, че е взломна кражба, но ще отчетем и какво точно НАП е направил като защита. Проверката започва в понеделник", каза Караджов. 

По думите му проверката ще продължи максимум един месец. "Принципно такава проверка трябва да продължи поне 3 месеца, но ще мобилизираме всички експерти, за да свършим работата максимално бързо.

Той заяви, че има шанс да се изтегли бърз кредит с данните, които са изтекли в интернет, но това зависи изцяло от фирмата, която ги отпуска и от банката.

"Принципно трябва да дадат документи. Ако се спазват правилата, не би трябвало, но ако не се, има опасност. Различни видове телефонни измамници могат да се информират за имотното и доходното състояние на човека и къде живее и да се възползват от това. Това все пак са само хипотези", каза той.

"Аз съм експерт, не мога да искам оставки. Има политически партии, те биха могли да искат такова нещо. Аз съм председател на комисията и държавен служител. Трябва да извършвам контрол и когато установя нередност, да я санкционирам", добави Караджов.