Политологът Марая Цветкова смята, че партията, която приеме Асен Василев и Кирил Петков, със сигурност ще трябва да се съобразява с президента Румен Радев.

"Хората от администрацията на Радев работиха по тази бъдеща партия. Не ми се струва легитимен начина, по който те влизат в политиката - търсейки партия мандатоносител. Същото направи и Васил Божков - с друга партия.

От партията, която стане мандатоносител, освен ако не е Демократична България, ще се наложи да се съобразяват с Румен Радев. Каквото и да ми говорят. Той им даде тази свобода на действие и хората от администрацията ще искат нещо в замяна.

 Радев вече се кандидатира за президент и не може да се занимава с изпълнителната власт. Петков и Василев ще откраднат гласове от всички останали партии, тъй като са нови лица.

Този проект е с цел да вземе мястото на ИТН. Най-логично ще е да влязат в ДБ. Нямам против амбицията, но тя трябва да бъде подкрепена с политическа мъдрост", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

Психологът Росен Йорданов пък смята, че вече в два парламента се е видяло, че с "анти" не трябва да се работи. "За тези двама вече бивши министри ще гласуват наивници. За мен това си е чисто "дежа вю". Вече сме го виждали с елитните министри на Царя. Да не забравяме, че тези двама господа бяха уличени в непочтеност. Василев е работил във фирма, която е фалирала.

При Кирил Петков виси проблема с канадското гражданство. Зад тях стои могъщия бицепс на г-н Спецов. Не можеш да търсиш доверие, когато тръгнеш с измама.

Има неприятен привкус. Те са по-скоро са жертвени агнеци. Търсят се къде да бъдат засети сега", обясни Йорданов.

"Аз като гражданин ще кажа, че Василев и Петков не ми изглеждат по никакъв начин като някакви обединители. Може би визуално са харизматични", смята пък актрисата Доротея Толева.