Официално е ясен съставът на новия служебен кабинет на Румен Радев. Трима министри от досегашното правителство не са в него – очаквано в новия състав не са Кирил Петков и Асен Василев. Освен тях е сменен и служебният министър на транспорта.

"Очевидно Петков и Василев правят заявка за нов проект. Запазването на Стойчо Кацаров е изненада, защото в здравеопазването има няколко висящи проблема, един от основните е ниският процент ваксинация", коментира  политологът Христо Панчугов в ефира на bgonair.

"Въпросът е защо тези двама успешни министри се оттеглят - дали не е, защото единият има проблеми с конституционното право да бъде министър, а другият не е оттеглен заради назначаването на шефа на НАП", попита политическият PR и писател Нидал Алгафари. 

Според него зад евентуалния бъдещ политически проект на Петков и Василев стои президентът Румен Радев. Той заподозря, че двамата са използвали последните 4 месеца, за да си направят реклама на гърба на правителството. 

"Смятам, че този проект беше замислен и подготвен от Радев с идеята те да оберат всички луфтове от градската десница, от БСП и от тези, които не излизат гласуват. Колкото и да обяснява Радев, че харесва БСП, той нямаше да направи това, с което ще отнеме гласове от левицата.

"Това е проект на Радев, изигран по добър начин. Ще видим дали ще направят голям бум на следващите избори или ще сменят Мая Манолова и Хаджигенов в бъдещото Народно събрание", коментира Алгафари.

Панчугов отбеляза, че досега Петков и Василев не са говорили за политика. 

"Интересно е да чуем къде ще стои в политическото пространство този проект, да разберем нещо за политическите идеи на тези хора. Това много прилича на инженерен проект, опит за вакуум, с който да се запълни луфта в политическото пространство и да обере гласове. Ако остане на това ниво, ще има съдбата на всички предишни. Напомня за идването на царя", заяви политологът.

Той прогнозира, че Радев е планирал политическия проект през последните три години и Василев и Петков са се оказали много подходящи за него. 

"Изборите бяха събрани 2 в 1. Това налага политическите партии да имат ярък кандидат, тези които нямат такъв – ще понесат щети. Българското общество гласува за ярки личности", добави Панчугов. 

Нидал Алгафари подчерта, че Петър Стоянов не е отказал да бъде кандидат за президент, но е поставил условие, което изглежда невъзможно.
 

"Стоянов постави условие – ако бъде обединител на цялото дясно пространство, би се кандидатирал. Много по-добър вариант щеше да е, ако той беше издигнат от "Демократична България", подкрепен от ГЕРБ и припознат от ДПС. А сегашната ситуация - със спрягането на името му от ГЕРБ - това би било трудна битка", заяви пиарът. 

Той отбеляза, че Радев е изиграл добре картите си с БСП и накрая е забил нож в гърба на левицата

"Да те извадят от там, където си, да те направят президент и в един момент ти да започнеш да ги биеш, да ги удряш, докато създадеш свой проект, който да удари тях, вместо да им помогне и да се стабилизират – това е нож в гърба. Радев изчерпа каквото можа от БСП и Нинова и сега не са му нужни. Той сега е с много по-голям рейтинг от тези, които го издигнаха. Вероятно на предстоящите избори ще вземе гласове и от десните, и от левите, и от средата", прогнозира Алгафари.

Гостите припомниха, че при силно и стабилно Народно събрание ролята на президента и премиера не е толкова голяма.