Само преди няколко месеца би било немислимо европейските лидери да предложат изпращане на европейски войски в Украйна. Но на 26 февруари френският президент Еманюел Макрон каза, че това не може да бъде „изключено“, последван от изявления на други европейски официални лица.

Според Foreign Affairs тези коментари показват, че има нарастващ блок от държави, готови за пряка европейска намеса във войната.

„Европейските лидери не могат да позволят американската политическа дисфункция да диктува европейската сигурност.

Те трябва сериозно да обмислят изпращането на войски в Украйна, за да осигурят логистична подкрепа и обучение, да защитят украинските граници и критична инфраструктура или дори да защитят украинските градове.

"Трябва да го изясним на Русия, че Европа е готова да защити териториалния суверенитет на Украйна, по-добре да признае ужасната реалност на ситуацията в Украйна и да се заеме с нея сега, отколкото да остави вратата отворена за Русия“, пише изданието.

Каква помощ могат да окажат европейските военни на въоръжените сили на Украйна?

Изданието отбелязва, че европейските сили биха могли да провеждат небойни или бойни операции, за да облекчат част от натиска върху Украйна.

Например европейските сили биха могли да заменят украинците, изпълняващи логистични функции като поддръжка и ремонт на бойни машини.

Френски, полски и други европейски военни съветници също биха могли да провеждат обучение на украинска земя на въоръжените сили на страната, което би било особено полезно в светлината на предстоящата мобилизация в Украйна.

Освен това, пише Foreign Affairs, европейските сили в региона на запад от Днепър биха могли да укрепят способностите на украинската противовъздушна отбрана чрез разполагане на персонал, осигуряване на оборудване или дори поемане на командването и контрола на системата за противовъздушна отбрана на Украйна.

Рискът от ескалация би бил минимален, тъй като европейските сили биха имали малък шанс да убият руски военни пилоти.

По този начин ръководените от Европа батерии за противовъздушна отбрана ще освободят повече украински войници за защита близо до фронтовата линия, както и ще осуетят опитите на Русия да унищожи критична инфраструктура. 

„Европейските сили биха могли да изпълняват и други отбранителни и хуманитарни задачи, като разминиране и обезвреждане на невзривени руски боеприпаси“, отбелязва изданието.

Друга бойна роля може да включва патрулиране на части от украинската граница, където не са разположени руски войски, като крайбрежието на Черно море и границите с Беларус и Приднестровието.

„Осигуряването на тези флангове ще освободи повече от 20 000 украински войници, за да се бият на фронтовите линии.

Също така ще намали вероятността от отваряне на нов фронт по тези граници, тъй като Русия почти сигурно ще се стреми да избегне разширяването на войната, като атакува други европейски военни “, пише изданието. 

Европейските сили биха могли също да помогнат за обезопасяването на трите украински пристанища на Черно море, освобождавайки допълнителни украински войници.

"Всяка европейска операция в Украйна ще има и емоционална тежест. Присъствието на европейски войски ще повиши морала на украинския народ и ще го убеди, че бъдещето на страната му е в Европа."

Има ли рискове за Европа?

Рискът разполагането на европейски войници в Украйна в каквото и да е качество да доведе до ескалация на конфликта е преувеличен, смята изданието.

Русия има много малко възможности да разшири своите конвенционални атаки, освен да разположи биологични или химически оръжия.

В крайна сметка Русия не може да си позволи да воюва с няколко европейски страни наведнъж, камо ли да започне ядрена война.

И все пак Русия основава надеждите си за победа почти изцяло на факта, че Европа гледа на Украйна като на отделна от останалата част на континента.

Пристигането на европейски войски в Украйна обаче ще промени това уравнение.

„Москва ще трябва да се изправи пред възможността, че една европейска ескалация може да направи войната пагубна за Русия. И тъй като европейските сили ще действат извън НАТО и извън територията на НАТО, никакви жертви няма да предизвикат отговор по член 5 или привличане в Съединените щати“, пише изданието.

Следователно присъствието на европейски войски ще бъде по-вероятно да предотврати разпространението на конфликта и да предотврати по-нататъшни щети върху икономиката и инфраструктурата на Украйна.

„Европейските лидери не трябва да приемат заповеди от все по-ненадеждните Съединени щати как да водят битката в Украйна; те могат и трябва да решат сами как най-добре да гарантират свободата и сигурността на континента.

Европа трябва да направи всичко възможно, за да защити своите бъдеще" - категорични са анализаторите.