Румен Радев е първият президент без мисия. От президента Желев, минавайки през президента Стоянов, г-н Първанов и накрая президентът Плевнелиев – те имаха своите мисии във властта. Дали това ще е демократизацията на държавата; дали ще е ясното ѝ насочване в поска членство в НАТО и ЕС; дали ще е реализирането на големи енергийни проекти, или пък ще е създаване на икономика от ново поколение и привличането на инвеститори в дигиталния сектор.

Това коментира в интервю за "Фокус" политическият анализатор Георги Харизанов.

,,Всеки един от предишните президенти имаше своята ясна мисия. Сега имаме говорене, което се задоволява с критики и констатации, без да предлага нито едно решение“, каза още политическият анализатор.

Георги Харизанов сподели, че е налице желание на президента Радев и на неговия екип да се позиционира като опозиция, а острата политическа лексика за целта прераства в нежелание за диалог с управляващите. Според него целта е да се предизвика институционална криза, която да доведе до назначено от президента служебно правителство и така да бъде осигурен пътят на БСП към властта.