"Поради отпаднал предмет, Конституционният съд ТРЯБВА ДА ОТКЛОНИ ИСКАНЕТО на групата народни представители от 46-ото НС срещу указа на президента за назначението на Кирил Петков като министър в първото служебно правителство, а образуваното производство ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕНО. В случай, че КС разгледа делото по същество, ИСКАНЕТО СЛЕДВА ДА БЪДЕ ОТХВЪРЛЕНО КАТО НЕОСНОВАТЕЛНО", казва пред Epicenter.bg Георги Марков 

Това казва в становището си до съда държавният глава Румен Радев по делото за нaшyмeлия cпop около гpaждaнcтвoто нa Kиpил Πeтĸoв.

„Заради това, че второто служебно правителство е вече с изтекъл мандат и престана да функционира, президентът счита, че делото в Конституционния съд относно гражданството на Кирил Петков (служебен министър на икономиката в този кабинет) вече е загубило предмета си и затова ТРЯБВА да не бъде гледано по същество”, пише още президентът до Конституционния съд.

Дали тези мотиви на Румен Радев са съвместими с Конституцията и какво произтича от това – обърнахме се за мнение към бившия конституционен съдия ГЕОРГИ МАРКОВ.

Ето неговата позиция

Румен Радев е конституиран като страна по конституционното дело, тъй като предмет на искането от депутатите на ГЕРБ е обявяване на противоконституционност на издаден от него указ, с който е назначено служебно правителство. В качеството си на страна по делото, в срока, който му е определен, той трябва да даде правно становище, изработено от кръга юристи около него, между които е и проф. Емилия Друмева, която аз уважавам.

РАДЕВ Е В НЕУДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ

Радев обаче е в много, много неудобно положение, защото ако Конституционният съд определи за противоконституционен указа, то тогава ще излезе черно на бяло, че той е нарушил основния закон, а за нарушение на Конституцията може да се иска импийчмънт.

Това е сигурно, че може да се иска импийчмънт, ако има такова решение на КС. Следващият парламент няма да трае кратко време, той няма да бъде разпуснат до 22 януари и ще има достатъчен брой депутати – било от ГЕРБ или ГЕРБ и други формации, които да поискат този импийчмънт. Но аз не мисля, че парламентът ще има 2/3 мнозинство, което окончателно да вкара такова искане.

Конституционният съд може да не счете, че е толкова радикално нарушението на Радев и може би ще го пощади. Но самият факт, че ще бъде допуснато делото за разглеждане и ще бъде повдигнато такова обвинение към него в навечерието на приключване на мандата, не е приятно за президента. Затова той се опитва чрез юридически мотиви да отклони гледането на делото и настоява то да бъде прекратено.

УКАЗЪТ ИМА ПРЕДМЕТ – ПЕТКОВ Е ВЗИМАЛ РЕШЕНИЯ КАТО МИНИСТЪР

В мотивите си Радев казва горе-долу така: Да, има издаден указ, с който е назначено служебно правителство, но този указ не създава правни норми и правила за поведение, той има еднократно действие и понеже това служебно правителство вече го няма, назначено е друго, то делото няма предмет.
Но Радев не е прав. Предметът на този указ има правни последици - а именно, че г-н Петков е участвал като член на българското правителство във взимането на решения. Представете си хипотеза, в която МС е бил разделен по даден казус и дадено решение е взето с гласа на г-н Петков. Тогава се поставя въпросът - валидно ли ще е едно решение на българския Министерски съвет, което е взето с мнозинство 50+1, благодарение на гласа на противоконституционно назначен министър?
Убеден съм, че КС ще гледа делото, защото то, от една страна има предмет, тъй като последиците са на лице – издадени са актове на МС подписани от противоконституционен министър, и второ, подписалите се депутати са еманация на политическа партия ГЕРБ и те имат политически интерес КС да се произнесе. С оглед на решението, те след това могат да искат импийчмънт на държавния глава.

ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е ОТКАЗ ОТ КОНСТИТУЦИОННО ПРАВОСЪДИЕ?

КС можеше да гледа делото, още докато Петков беше министър, но КС го пощади, забави се от чисто формални съображения, които фигурират в правилника за приложението му. Бавно, мудно работи КС, макар казусът да е много елементарен – да се подведе един факт под правната норма.
И сега вече, след като се бави делото, а КС нито са слепи, нито са глухи, излиза, че те са чакали това служебно правителство да си отиде, за да дойде друго и те да кажат, че няма какво да гледат. Това на юридически език е отказ от конституционно правосъдие. Това КС не може да си позволи. Аз съм убеден, че той ще гледа делото.
А Радев е в много незащитима позиция. Той казва така: Петков ми е дал декларация, че не е канадски гражданин, аз няма да ходя да проверявам по Канада. Но мина много време и външният министър на България също е задължен в срок от 1 месец на база на документ от канадската държава, да каже каква е ситуацията. Такъв документ със сигурност има във Външно и би трябвало президентът да го гледа, защото външният министър е негово назначение.

ОПИТ ЗА СУСПЕНДИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА

Цялата тази история и боза има един голям контекст. В България в момента се извършва опит, това го казвам специално за Епицентър.бг, за неолиберален преврат, включително и за суспендиране на Конституцията. Ще ми кажете: Много силни думи, как така? Ами така - лидерът на новата партия Кирил Петков си пусна във Фейсбук следната щуротия, че Конституцията не е за умрелите, а за живите, но не за всички живи, а за бъдещите поколения, за младите, затова тя трябва да се тълкува модерно занапред. Имаме разпоредби, които са от изключителната компетентност на Великото народно събрание, в това число и ролята на Прокуратурата в съдебната власт, но някой сега да почне да я тълкува неолиберално, е наистина щуротия. Чувам вече - стига с тия граници, стига с тоя суверенитет, че цялата власт произтича от народа, а не произтича от Брюксел. Това е един соросоиден план за овладяване на българската държава, включително и КС, който е набутан да участва в процеса.
И това просто дело за едно гражданство е голямо изпитание за КС. Този КС, който заслужава поздравления, че отхвърли Истанбулкста конвенция, заслужава поздравления, че върна царските имоти, сега в края на мандата, начело с председателя Борис Велчев, ако не гледа делото за гражданството на Петков - ще е голям срам за институцията и окончателно ще срине конституционализма в България. Остана един орган в държавата като КС и ако и той се подведе, нещата отиват на кино.

ЗАЩО КИРИЛ ПЕТКОВ НЕ ПРИЗНА, ЧЕ Е СГРЕШИЛ?

Големият въпрос е следният: Защо този човек, Кирил Петков, който иска да управлява България, не направи най-простото нещо, защо не каза: „Извинявайте, братя българи! Извинявайте, г-н президент! Извинявайте, избиратели! Бях подведен, обичам България, дадох това, което е редно, извинявам се! Да, подвел съм един конституционен съдия, няма да му кажа името, да не го злепоставя”. Мисля, че това беше достатъчно. И всичко щеше да приключи. А той иска да се изкара, че е над Конституцията. И упорито ни убеждава, че към момента на издаване на указа е имал само българско гражданство. И нещо повече – да се опитва да променя конституционната норма – че двойното гражданство е остаряло изискване. Ами в редица европейски страни не позволяват двойно гражданство.

РАДЕВ ИГРАЕ НА АМЕРИКАНСКАТА ВЪЛНА

Аз съм на различно мнение от българските социолози, политолози, които виждат в Радев руска връзка. Не знам дали е русофил, но Радев в момента играе на американската вълна, играе за новата неолиберална администрация. Тук пълномощник е г-жа Мустафа, но позицията се определя от кръга около Байдън – Хилъри Клинтън, Мадлин Олбрайт, Виктория Нюланд. Това е начин за овладяване на изпълнителните власти в бившите социалистически страни – Чехия, Полша, Унгария и България. Търсят раболепни правителства. За американската администрация президентът Радев е важната фигура в България, те залагат на него. Натискът на моралните империалисти е много голям, трябва да имаш много голям кураж, за да им отстояваш.
Радев толерира през цялото време Кирил Петков, не защото му е толкова симпатичен, а защото е човекът на Байдън. Ако Байдън беше споменал друго име в привествието си пред форума на Триморието у нас, Радев щеше да защитава него. От самото начало на прехода американците ни се бъркат, за съжаление, неудачно.

РАДЕВ ЗАГЪРБИ БСП, СЪЗДАВА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА ПАРТИЯ

Когато Радев стана президент и срещу него имаше доводи, че е „червен генерал”, че е бил във Варшавският договор, че е бил член на БКП, тогава Петър Стоянов направи една много кратна, но точна реплика: „Вижте, той е натовски генерал”. Това беше единственото, което е коментирал Стоянов за Радев и оттогава никога не го е коментирал. И ако му видите биографията на Радев - той е бил близо 2 години в САЩ, бил е с висшето командване там - няма как да видите в него левия човек. За левите може да е важно че Радев е бил член на БКП, но той отдавна се еманципира от БСП.

Радев на практика си създава неолиберална партиа с двамата избраници на Байдън и подменя традиционните партии у нас. Голяма политическа грешка беше, че през април ГЕРБ, БСП и ДПС не направиха една коалиция  ЕНП-ПЕС-АЛДЕ. Така щяха да прецакат несистемните партии чрез мнозинство много над 121 депутати и да предотвратят този опит на Радев българските партии да бъдат ликвидирани.

Левият политолог Вацев, който ми е много любопитен, е прав, че в момента има няколко маниакални неща за Америка, които те искат да прокарат у нас – на първо място е Северна Македония, това го казва и човекът на Сорос – Кнаус: "Какво си мислите, българите, че с вашите трактовки на историята от последните 100-150 години, някой ще се съобразява! Ще клекнете до 3 години". Същото твърдят Олбрайд и Нюланд. Това са хора, които искат да се сбучкаме с руснаците, а ако може, и вътре в страната.

РАДЕВ РАЗБИВА ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ, ИГНОРИРА ПРАВОВИЯ РЕД

Нека видим хронологията на изявите на Радев още от миналата година.
Първо каза, парламентът да се разпусне. Такова нещо в Конституцията няма предвидено. После каза, че парламентът е на улицата. След това назначи служебно правителство, в което има неконституционно назначен министър и изненадващо точно той е човекът, споменат в посланието на Байдън. И същият човек, Петков, непрекъснато игнорира Конституцията. Това е типичната неолиберална завоалирана система – съдът да прави, каквото му кажем. Това е игнориране на правовия ред в България, опит да бъде смачкан и Конституционния съд и да живее неолиберализмът. Това се прокарва сега от Радев в България.