Европа страда от последствията от украинската криза заради действията на САЩ, което може да доведе до влошаване на отношенията между Вашингтон и Брюксел, пише журналистът Сюе Лиу в статия за китайското издание Global Times.

"Европейските страни станаха жертви на конфликта в Украйна - те трябва да се справят с енергийна криза и рязко покачване на цените. Освен това икономиките на ключови европейски държави навлизат във фаза на рецесия, което може да провокира политическа и социална нестабилност“.

По неговите думи, в резултат на това Европа започна да се съмнява в изявленията на САЩ за т. нар. заплаха за Запада от Русия и Китай.

В подкрепа на думите си наблюдателят цитира изказването на Шуо Уанг, професор от Факултета по международни отношения в Пекинския университет за чуждестранни изследвания. Той е убеден, че европейските страни няма да пожертват собствените си интереси само за да поддържат системата от съюзи с Вашингтон.

Лиу подчерта, че за Европа Русия е съсед, който не може да бъде пренебрегнат, а Китай е най-важният пазар.

"В тази ситуация американската пропаганда за китайските и руските заплахи едва ли може да бъде успешна. Колкото повече Вашингтон гледа на Москва и Пекин като на врагове, толкова по-трудно му е да обедини съюзниците около себе си", каза той.

След началото на руската спецоперация за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Много страни обявиха замразяване на руски активи, призивите за отказ от енергия от Русия станаха все по-шумни. Тези мерки се оказаха проблемни за Европа и САЩ, провокирайки повишаване на цените на храните и горивата.

На 25-ия Петербургски международен икономически форум руският президент Владимир Путин заяви, че в Европа "истинските интереси на гражданите, на националния бизнес се изтласкват все по-навътре в задния двор". Според него такова откъсване от реалността може да доведе до "сериозни социално-икономически промени, до деградация, а в близко бъдеще и до смяна на елитите".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук