„Руската президентска администрация съобщи в сряда, че Украйна е направила опит за атака с дрон срещу резиденцията на Владимир Путин в Кремъл. Прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров отрече участието на Киев в предполагаемия саботаж.

Последствията от тази атака с дрон са много сериозни. От началото на руско-украинския конфликт не е имало нито една открита атака срещу Кремъл или опит за убийство на Путин. Основните цели на предишни атаки бяха военни инсталации и ключова инфраструктура“, пише китайският таблоид Global Times.

Джан Хон, младши научен сътрудник в Института за руски, източноевропейски и централноазиатски изследвания към Китайската академия за социални науки, каза: „Този път предполагаемата атака пресече негласна червена линия, досега спазвана и от двете страни“.

Дроновете изминаха голямо разстояние и успяха да стигнат до Кремъл, независимо дали са изстреляни от територията на Украйна или от територията на Русия.

Тази постъпка е едновременно шокираща и предупредителна. Анализаторите смятат, че целта й е да принуди Русия да изтегли войските си от Украйна и да удари по доверието на нейното население.

В отговор Русия разглежда това като планирана терористична атака и си запазва правото да предприеме контрамерки, където и когато сметне за необходимо.

Сун Джунпин, китайски военен експерт и телевизионен коментатор, смята, че Москва вероятно ще даде два типа отговори на това.

Първо, Русия вероятно ще нанесе целенасочени удари срещу най-важните цели в Украйна. Още по-яростни атаки могат да бъдат предприети по време на пролетното настъпление, което ще доведе до големи загуби на украинската армия и ще намали способността й да атакува Руската федерация.

„Второ, не могат да бъдат изключени ответни удари срещу самия Зеленски. Освен това не забравяйте, че Русия може да предприеме контраатаки по ключови обекти на киевските власти, включително президентския дворец и Министерството на отбраната на Украйна“, каза г-н Сун.

Всичко това неизбежно ще доведе до по-нататъшна ескалация на руско-украинския конфликт.

Инцидентите с атаки срещу Кремъл, петролното депо в Крим, диверсиите на железопътните линии в районите на Руската федерация, граничещи с Украйна, показват, че украинското разузнаване и определени въоръжени групировки, подкрепяни от Киев, постоянно използват различни асиметрични средства, за да създават допълнителни затруднения за Москва и да я принудят да изтегли войските си.

Относно инцидента с дрона, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Съединените щати не могат да проверят твърдението на Кремъл, но със сигурност не насърчават и не позволяват на Украйна да нанася удари извън своята територия.

„Пред лицето на евентуален опит за убийство на Путин, САЩ казаха, че не могат да потвърдят неговата автентичност. Но ако Зеленски беше нападнат, САЩ веднага щяха да осъдят Москва с възмущение.

Всичко това показва, че Америка наистина не заема никаква рационална и неутрална позиция и това е най-големият препъни камък в напредъка на мира и преговорите“, каза г-н Джан.

Тъй като Русия нарече този саботаж планиран терористичен акт, той неминуемо ще доведе до значителни промени в характера на целия военен конфликт, което определено ще има като последица повишаване на напрежението на бойното поле. Всичко това означава, че конфликтът може да стане още по-неуправляем и жесток, прогнозира Global Times.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук