Новият кабинет ще бъде готов в деня, когато свърши ретроградният Меркурий - на 4 май. По настояване на Бойко Борисов преди това коалиционните партньори не се занимават с редене на министерски кресла, информира Канал 3.

Списъците им с номинации обаче са почти готови, за да може в уречения ден да седнат и да попълнят 4-те вицепремиерски имена плюс останалите 17 министри по модела на досегашния кабинет.

Покрай преговорите по коалиционното споразумение се уточнява и бройката на министерствата, които ще получат Обединените патриоти. Националистите си правят устата поне за 6, но от ГЕРБ са склонни да им отпуснат не повече от 4. Най-вероятно накрая ще си стиснем ръцете на 5 министерски кресла, издадоха от щаба на ОП. Все пак и двете страни готвят резервни ходове и варианти.

Експерти, а не политици готвят от ГЕРБ за здравеопазването и образованието. Здравето със сигурност остава за ГЕРБ, за образованието още не е съвсем сигурно, твърдят отлично информирани с преговорите.

За здравен министър от ГЕРБ държат на шефа на ВМА проф. Николай Петров, който неведнъж досега е бил канен за поста, а беше и служебен министър в кабинета на Марин Райков, след като Борисов хвърли първата си оставка като премиер.

Вероятно Петров ще приеме поканата и ще влезе за втори път в министерския кабинет. За образованието откъм бъдещия мандатоносител спрягат шефа на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет, също близък на ГЕРБ.

Ако патриотите получат обаче просветата, са готови да предложат доц. Милен Михов от ВТУ, който в миналия парламент беше зам.-шеф на комисията по образование. Историкът от ВМРО има пълен гардероб с униформи от войните, включително и воеводски, и е в ръководството на ВТУ.

Екатерина Захариева най-вероятно ще запази поста си на правосъден министър, но само докато я номинират за еврокомисар. Тя е много харесвана в Брюксел и е най-последната опция на Борисов за наш член на ЕК. След като замине за Брюксел, в министерството ще седне най-вероятно бившият парламентарен председател Цецка Цачева, разкриха запознати, твърди Канал 3. Цачева засега остана извън парламента след номера, който й изиграха преференциите в плевенската листа.

Патриотите продължават да държат на отбраната и въпреки противоречивите информации, че ресорът ще бъде поет от ген. Константин Попов, за него вероятно ще остане парламентарната комисия по отбрана. Почти сигурно е, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ше е военният министър едновременно със силов вицепремиер, а другият вицепремиерски пост за Обединените патриоти ще бъде поет от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Отлично информирани източници пък твърдят, че бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е отказал да стане вътрешен министър и завъртяха името на друг бивш главен секретар по времето на кабинета Орешарски - Светлозар Лазаров, който бе сред гостите на рождения ден на Волен Сидеров наред с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. МВР твърдо остава за ГЕРБ, като се говори, че държат този път на човек от системата, който да е професионалист, а не политик, след злополучния опит с Румяна Бъчварова.

Сигурни министри на Борисов са още Ивайло Московски - на транспорта и Владислав Горанов - на финансите. Единият вицепремиер от ГЕРБ ще е Томислав Дончев, а другият ще отговаря за европредседателството. От партията на Борисов слагаха в сметките социалистката Деница Златева да остане и в техния кабинет, но отказът на Корнелия Нинова ги свари неподготвени и все още се търси нов титуляр, вероятно от експертните среди.