5-ти август: 2020 година… „Румяна Бъчварова може да Ви каже как доведе скришно Христо Иванов, за да ми каже колко ме обича заради постовете си, а Вежди ще Ви каже за скулптора (Велислав Минеков, б. а.)“.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по повод протестите миналата година, водени от бившия му правосъден министър, пише Трибюн бг.

Христо Иванов се появи на политическата сцена само и единствено благодарение на Бойко Борисов, който го назначи за министър на правосъдието във втория си кабинет.

Борисов защитаваше лично Иванов при всеки политически скандал: „Грешката на министъра на правосъдието, с който работим и не случайно се ползва с пълната ми подкрепа е, че забави във времето разговора с опозиционните партии”, казва премиерът през 2015 година в отговор на въпрос дали правителството може да падне заради правосъдната реформа и бездействието на Иванов.

В отговор на добрината на Борисов Христо Иванов влезе в „коалиция“ с Мая Манолова на местните избори в София през 2019 година и стана лице на поръчковата акция в „Росенец“.

На местните избори ДБ и БСП гласуваха заедно за Манолова и така стана ясно, че има тайни договорки между нея и Христо Иванов.

Коалицията им се оказа дългосрочна, тъй като дългогодишната депутатка от БКП и синът на Мария Бойкикиева демонстрират отлични взаимоотношения и пълна симбиоза в комисията по „изчегъртване” на Борисов и ГЕРБ.

Бившият правосъден министър на Бойко Борисов се опита да употреби психологията на българина с внушението, че той и хората му освобождават страната от турско робство.

Акцията в „Росенец“ обаче се превърна във фарс, когато протестиращи на Христо Иванов започнаха да молят лично Ахмед Доган да разпредели баницата по равно. Пред лидера на ДПС беше признато за лична комуникация на „революционерите” с Мустафа Карадайъ.

Христо Иванов показа истинското си лице през 2020 година, когато отговори на въпрос дали е излъгал Борисов при встъпването му в длъжност като правосъден министър с думите: „Може и така да го погледнете.

Приемам такава формулировка. Дали съм го излъгал или просто съм го въвел в заблуждение с мълчанието си, няма никакво значение”.

Това е човекът Христо Иванов. Образът му е изграден върху откровени лъжи, фалшиви новини, милиони от „Америка за България” и болната амбиция да бъде като Бойко Борисов. Борисов винаги го побеждава. На последните избори през март 2021 година Борисов победи Христо Иванов и Корнелия Нинова на лидерските битки в София и Пловдив. 

Издигайки Христо Иванов за свой министър, Борисов лично създаде чудовището Франкенщайн в българската политика. Фактите говорят, че през 2013-2015 Христо Иванов си изработва министерски пост, като сдобрява протестиращи, които не одобряват ГЕРБ и онези, които в последствие станаха част от кабинета „Борисов 2” като част от т.нар. „Реформаторски блок“. 

Неофициалната причина за изтеглянето на Христо Иванов от Министерство на правосъдието, която е потвърдена от три независими източника, се оказва неговата лична обвързаност с юридически лобита из адвокатурата, магистратурата и съдебната система.

Упорити слухове посочват, че Иванов, в качеството си на министър, е сключил няколко договора за охрана на съдебната власт под диктовката на сегашната съветничка на Васил Божков-Черепа.