Преговорите между Русия и Индия относно закупуването на зенитноракетна система С-400 навлезли в безизходица, съобщи американското списание Defense News. Делхи се очертаваше като трети купувач след Пекин и Анкара.
„Русия иска 5,5 млрд долара за 5 дивизиона С-400, голяма цена за обучение, като отказва да предаде технологиите за трите типа управляеми ракети” – съобщил чиновник от индийското МО за изданието.

Друг чиновник заявил за Defense News, че окончателният договор няма да бъде подписан в близко време, като Индия няма за плати повече от $4,5 млрд. за системата. Той обърнал внимание, че сделката трябва да се съобразява с политиката „направено в Индия” по отношение на резервните части, управляемите ракети и пакета за обслужване до края на експлоатацията.
 
Индия изяви желание да купи 12 дивизиона С-400 още през октомври 2015 г. Още тогава за руснаците става ясно, че трябва да се борят за индийския пазар с американците.
 
Още през юни 2015 г. Индия е посетена от тогавашния шеф на Пентагона Ащън Картър, като е подписано 10-годишно рамково споразумение за военнотехническо сътрудничество. През последните години Индия поръча в САЩ вертолети Apache, транспортни вертолети Chinook, противоподводни самолети Р-8 „Посейдон”, транспортни самолети С-130 „Херкулес”, военнотранспортни самолети, С-17, разузнавателни самолети Gulfstream-3. За последните 10 г. Индия е купила от САЩ въоръжения за $15 млрд.
 
САЩ вече гледат на Индия като на партньор по сдържане на Китай, като възможна замяна на Пакистан в борбата с афганистанските ислямисти и като сериозен играч в оказването на натиск над Иран. Всичко това позволява на Делхи да води неотстъпчив търг с Москва, включително и за С-400.
 
Според руски експерти, в сферата на търговия с оръжия все по-често присъстват елементи на обикновения бизнес. Станало е обичайна практика да се шантажира във финалния етап на преговорите, за да се свали цената или да се представят допълнителни изисквания, например предаване на технологии. По тази схема са преминали преговорите с Турция.
 
В случая с Индия има място и за политически натиск над индийците от страна на Вашингтон. От друга страна обаче именно в областта на оръжейната търговия няма сериозен монополизъм, а се води твърда конкурентна борба между големите доставчици. На това разчитат и потребителите, опитвайки се да минимизират издръжките и да решат проблемите с разширяване на своето производство.
 
Индия има военнотехническото сътрудничество още със СССР и има богат опит от преговорите с Москва, включително опит в натиска на руските партньори.
 
Руските експерти са убедени, че сделката все пак ще бъде сключена, защото Делхи няма реална алтернатива на С-400. Тя просто няма никакъв избор.
 
Практиката показва, че с индийците нищо не става бързо и лесно. Пример за това е проектът за свръхзвуковата противокорабна ракета PJ-10 „БраМос”. Проектът се счита за един от най-успешните, но е отнел на руската страна много нерви и сили.
 
Превод и редакция: БЛИЦ