„Не вярвам че ще се стигне до война между Северна Корея и САЩ. Смятам, че здравият разум ще надделее. Всяко напрежение обаче влияе върху дестабилизирането на геополитическото равновесие”, коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият социален и външен министър Ивайло Калфин.

Според него наистина е факт, че половинчатите мерки на ООН вече не действат и се очаква засилване на санкциите. Това каза Калфин по повод на изказването на постоянния представител на САЩ в световната организация Ники Хейли.

„Китай е основният фактор, който може да повлияе на Северна Корея. Ако Пекин реши сам да наложи едностранни санкции, това определено ще донесе главоболия на Пхенян. Но в региона действат много интереси и най-вероятно Китай ще продължи да е буфер”, каза Ивайло Калфин. Бившият външен министър посочи, че решението за започване на война не е лесно и най-вероятно няма да се стигне до него.

„Ким Чен Ун е стъпил върху червения бутон, но не му стига тежестта да го натисне. Това държание е типично за една страна, което е в лошо икономическо положение. "Колкото повече дрънкаш оръжие, консолидираш властта си и не изникват въпроси за социалното положение и стандарта на живот на хората”, коментира Калфин. Опасното, според него, е възможността за надпреварване по оръжия. Когато една държава разработва и трупа ядрени оръжия, то съседите за своя защита почват да правят същото. Така се засилва напрежението и се създава опасен прецедент.