Тя е гласът и лицето на всяка извънредна новина от Пхенян. Ри Чун Хи вероятно може да претендира за титлата "най-известна телевизионна говорителка в света". В продължение на над 40 години тя чете официалните съобщения, с които народът на Северна Корея разбира за поредния успешен ядрен опит, изстрелване на сателит или балистична ракета, или за смъртта на Вожда.
Когато Северна Корея има да каже нещо на света, го казва през нея. В неделя Ри Чун Хи обяви и новината за новия ядрен тест на Ким Чен-ун - водородна бомба, пет пъти по-мощна от устройството, пуснато върху Нагазаки в края на Втората световна война.

Коя е жената, чиито думи обикновено предизвикват сътресения по целия свят?

Ри Чун Хи е на 74 години, родена е в бедно семейство от областта Тонгчон през 1943 г. Завършила е сценични изкуства в Театралния и филмов университет на Пхенян, като първата й поява на екрана на държавната (единствена) телевизия KCTV е през 1971 г.

Три години по-късно е назначена за главен говорител на новинарските емисии. Тя е първият човек, който съобщава за смъртта на бившите държавни ръководители Ким Ир Сен (1994) и Ким Чен Ир (2011).

Стилът й на поднасяне на новините я прави разпознаваема по цял свят, наред с типичните й костюми "чима джеогори", пола с висок пояс и сако с дълги, разкроени ръкави.

 


Ри Чун Хи плаче в ефир, когато известява сънародниците си за кончината на президентите с тон, който се различава от обичайните й тържествени анонси за поредното постижение на севернокорейския арсенал, поднесени с усмивка и "картечен" откос на гласа. Например:
"Впечатляващата пара по следите на сателита Юхе в чистото синьо небе на февруарската пролет, в навечерието на Деня на Светещата звезда, най-големия национален празник на Кимирсенова Корея, е подарък от най-силна лоялност"...

Дикторските монолози на Ри Чун Хи винаги са категорични и утвърждаващи съдържанието на официалното съобщение, предадена от властите в Пхенян. Емоционалният заряд на новината трябва да се усвои и от зрителите - всеки публичен пример за несъгласие с партийната политика може да бъде наказан със смърт в Северна Корея.През 2012 г. Ри Чун Хи се оттегля от екран за кратко. В документален филм за китайската телевизия CCTV тя разказва, че има желание да предаде познанията си за професията на по-младите жени - водещи на новините по KCTV.

"Водещите в днешно време са много млади и красиви. И са доста по-подходящи за поява пред зрителите", казва тя в интервюто. Ри Чун Хи разказва, че всеки телевизионен журналист трябва да има индивидуален стил, с който да прави впечатление на зрителската аудитория.
През 2016 г. обаче Чун Хи отново е призована да се върне в ефир, за да обяви новина за поредното изстрелване на ракета във вражеска посока. И досега кариерата й остава ненадмината в контекста на севернокорейската медийна среда.

Източник: webcafe.bg