Изборният експерт Стоил Стоил направи изключително обширен анализ на протестите и до какво може да доведат те. Това той направи в "отворено писмо към водачите на протеста Бабикян, Хаджигенов, Минеков, Ренета Инджова, Иванов, Манолова и др. които се имат за лидери".


Изборният експерт Стоил Стоил

Стоилов говори за това какво ще се случи, ако исканите от протестиращите оставки бъдат дадени и как ще се проведат следващите избори - били те редовни или предсрочни.


Ето какво написа изборният експерт Стоил Стоил в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

Скъпи приятели, нека този текст да е нещо като отворено писмо към водачите на протеста Бабикян, Хаджигенов, Минеков, Ренета Инджова, Иванов, Манолова и др. които се имат за лидери.

Уважаеми дами и господа, организатори на протеста,

Не знам точно какви са истинските ви мотиви на тези протести. Бялата ми брада ми казва, обаче, че те са на път да се провалят с гръм и трясък.

Предишните поне доведоха до промяна на Изб. кодекс. Хубав - лош, такъв стана. Ако сегашните протестиращи тогава не се правеха на френската революция с голи цици, на гаврошовци и балерини, а бяха тропали с камъни по вратите на Парламента, можеше ИК да стане по-добър, избирателната система да е друга, избирателният списък да е реален, изборната администрация на друг принцип и т. н. Можеше, ама не стана и заради експертното високомерие на някои НПОта, които отсвириха публичните дискусии като недостойни за тяхната висока експертност.

Сега искаме оставка. ОК.

Получаваме оставка утре. И какво следва? Почва въртележката на президента с мандатите според чл. 99 от Конституцията. Първо мандат пак на ГЕРБ, после на БСП, после на ДПС. И всяка има по една седмица да мисли. Ако са пичове и се отказват бързо - ОК. Ако се размотават с пазарлъци ще мине месец. После следва разпускане на парламента, служебно правителство и избори.

По кой Изборен кодекс, уважаеми протестиращи?

Ахааа... По тоя стария на Мая Манолова с дивотията за машинното гласуване и безсмислено харчене на пари за безполезни машини. С партийно номинираните избирателни комисии според пропорциите на сегашния парламент. С правото на партиите да заменят членовете на СИК даже в изборния ден, с правото да имат по двама застъпника, че и по двама представителя на секция, платени с парите на субсидията. Хайде да не изреждам още, че стана дълго и няма да го дочетете до края.

Харесва ли ви, уважаеми протестиращи?

Не мен не ми харесва. Никак! Нали не очаквате със същия ИК да имате чудеса на изборите? Какво ще се промени? Ще спрат циганите да си продават гласа? Как? Ще спрат Бобов дол да гласува както каже Ковачки? Как? Ще вкарат образователен ценз? Пържен въздух! Служебното правителство ще работи със същия ИК. Ще работи със същия ЦИК, същите РИК и същите СИК. Иначе ще има съд и съдът ще каже, че изборите са ОК. После?

Така и не разбирам защо протестът не издигна поне искания за промяна на Изб. кодекс. От стария минаха два пълни изборни цикъла. Напълно достатъчни, за да се видят проблемите и врътките. Например врътките с отказите на депутати да си ползват спечелените преференции - къде заради заплахи, къде заради обещани постове. Но това е факт. Слави наскоро го описа в детайли и с имена. Ама Слави е гаден и вие не следите какво пише.

Преди два дни пуснах 12 искания за промяна на Изборния кодекс. Исках ги още през 2013 - 2014та. Тогава не станаха. Поискайте ги вие сега, за да не получим всички още повече от същото, което имаме сега.

И само да ви напомня, уважаеми протестиращи - на изборите всеки от вас ще даде освен гласа си и една сума от 70 000 лева за 4 години за управление на новия Парламент. Това е една малка тухличка с от 14 пачки по 100 броя банкноти от по 50 лева. Тухличката е дебела 11 сантиметра.

Приятно мислене!".

Думите му бяха споделени от политологът Огнян Минчев.


Политологът Огнян Минчев

Ето какво написа той в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

"Препечатвам текста на г-н Стоилов в часовете на трепетен триумфализъм, обзел ръководствата на протеста - чакат оставка. Не съм сигурен какво и кога ще получат, но в този текст ясно е показано, че поне по отношение на предстоящите избори ние не почваме на чисто, а започваме наново - по същия порочен кръг на непрекъсната ерозия на стандарти и качество на политическото представителство в България чрез парламентарни избори.

Това, че настоящият ИК е дело на деликатната експертиза на днешната известна боркиня срещу мутрите и мафията Мая Манолова е ясно. Но това е само пикантен детайл.

По-важно е, че с поредно погрешно действие не можеш да получиш непогрешен - т.е. правилен нов резултат.

Оставяме настрана останалите аргументи в полза на един по-прагматичен подход към политическата промяна в България - т.е., съхраняването на работещ парламент в следващите месеци в съчетание със силен обществен - граждански натиск за целенасочена промяна в няколко важни направление.

Първо - приемане на ИК, отразяващ необходимостта да се възстанови силата и легитимността на политическото представителство на гражданите чрез свободни и почтени избори. Без масово купуване на гласове. Без мафиотски рекет върху СИК, избиратели, административни структури. С ясни отговорности и ангажименти на участващите в изборите политически сили към реформиране на държавата. С изграждане на регионални преброителни центрове за да се избегне фалшифицираното броене на гласове в купени или притиснати до стената СИК.

Второ - приемане и осъществяване на разумна стратегия за управление на епидемичната обстановка в есенно-зимния сезон, когато днешната ескалация на случаите може да се ускори отвъд потенциала на здравната система и националната администрация да се справи с нея.

Трето - пълноценно участие на парламента, подкрепен от гражданския протест в управлението на европейските фондове и всички публични разходи в условията на настъпваща икономическа криза.

Четвърто - работещо правителство под контрола на парламента, а не под контрола на неясна по параметри и компетентност президентска администрация - съжалявам за откровеността. Дали правителството ще бъде на настоящето мнозинство или на друг формат - думата имат политическите сили в парламента.

Кой ще бъде премиер и какъв ще е форматът на кабинета - също трябва да бъде решение на представените в парламента политически сили. Важното е да имаме работещо и компетентно правителство. В условия на многоизмерна криза - здравна, стопанска, политическа, геополитическа - без такова правителство има опасност да се сринем отвъд мащабите, познати ни от 1996-97-ма.

Т.е. - нека протестът постига целите си. Ако обичате - по разумен и отговорен начин".

Малко след това изборният експерт Стоил Стоил направи пояснения за отвореното му писмо: "Пичове, с тъга ви информирам, че изпратих предишния си текст на всички споменати в него като лично съобщение. Сложих го и на техните страници във Фейсбук. Които са отворени за мнения, разбира се.

За съжаление той изчезна от техните страници. Дали са го видяли като лично съобщение не знам... Те са заети хора.

Но мен протестът май ме загуби...".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!