Украйна може отново да премине в зоната на влияние на Москва, ако Вашингтон и Москва успеят да се договорят за нормализиране на отношенията между двете страни, съобщи RT. При това споразумението между САЩ и Русия може да стане факт, въпреки че ще противоречи на интересите на украинските власти.
Такъв сценарий за Украйна прогнозират в Международния център за политически изследвания в Киев. В доклада се казва: „Началото на президентството на Доналд Тръмп в САЩ може да стане отправна точка за нов световен ред, който може съществено да промени правилата на международното сътрудничество и мястото на Украйна в него. Липсата на Украйна в програмата на външната политика на новия стопанин на Белия дом откроява три възможни сценария по отношение на Украйна.”
 

Първи, в случай на нормализация на отношенията между Вашингтон и Москва ще пострада Киев, считат експертите от Центъра. Това ще включи признаването от САЩ на присъединяването на Крим; спиране на военната и политическата подкрепа за Украйна; снемане или ограничаване на антируските санкции. В краен случай Украйна може да се окаже под влияние на Русия, а САЩ окончателно ще загубят интерес към украинската криза, тъй като Киев не оправда очакванията на Вашингтон, а са се появили по-надеждни партньори в региона и по-опасни проблеми в други части на света.
 
Втори вариант: ако отношенията между Москва и Вашингтон не потръгнат, то Америка няма да се реши на пряко участие в украинския конфликт, защото не засяга пряко нейната национална сигурност и Украйна изобщо не е нужна на Тръмп. САЩ ще прехвърлят отговорността за европейската сигурност на своите съюзници в Европа. Най-големи загуби ще понесе Украйна.
 
Трети вариант: Москва и Вашингтон предпочитат да отложат уреждане на кризата в Украйна, тя ще бъде изключена от международните приоритети, за да не става пречка в сътрудничеството между Москва и Вашингтон в областта на международните проблеми на сигурността. Според експертите, този сценарий може де бъде удобен за САЩ и за Евросъюза. САЩ ще икономисат значителни ресурси при избягването на конфликт с Русия, ЕС ще бъде доволен от ограничаване на нестабилността на Украйна, а Русия ще бъде ограничено въвлечена в конфликта” – се казва в доклада.
 
Превод и редакция: БЛИЦ