Президентите на САЩ, Украйна, Хондурас, Гватемала, Доминиканската република, премиерите на Великобритания, Русия, Косово, Хърватия, Армения… Списъкът включва имената на политици от различни страни и всички те имат едно общо нещо: бяха се заразили с коронавирус.

Пандемията от COVID-19 засега е милостива към канцлера на Германия Ангела Меркел, пише БГНЕС, позовавайки се на „Дойче веле“. Въпреки това ѝ се наложи да остане няколко пъти под карантина заради контакти с положителни на коронавирус служители от близкото ѝ обкръжение. В края на октомври ковид-позитивен беше и министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Той усети симптоми на простуда по време на правителствено заседание, а на колегите му им направи впечатление пресипналият му глас. Направеният веднага PCR-тест отхвърли всякакви съмнения.

Съгласно действащия протокол, министърът веднага се самоизолира вкъщи със съпруга си, който, както стана ясно по-късно, също е бил заразен. Шпан остана под карантина две седмици, след което се върна на работа в кабинета си.

Стана ясно, че министърът все пак е успял да зарази държавния секретар на Министерството на икономическото сътрудничество и развитието Мартин Йегер, с когото са обядвали заедно два дни преди злополучното правителствено заседание.

Като цяло, министрите се отнасят изключително предпазливо в периода на пандемията от коронавирус и провеждат заседанията си в голямата конферентна зала на канцлерството, където могат да спазват достатъчно голяма дистанция един от друг.

Германското правителство предприема и други предпазни мерки. Министрите, в чието обкръжение е регистриран случай на заразяване, не присъстват на правителствените заседания, които се провеждат всяка сряда.

Заради подаден сигнал на приложението Corona Warn-App на телефона му от редовно заседание отсъства министърът на труда Хубертус Хайл. Сигналът за тревога се издава, когато през последните 14 дни телефонът се е намирал в продължение на няколко минути близо до друг телефон, чийто собственик впоследствие се е оказал заразен.

Германското правителство не възнамерява да премине изцяло в онлайн режим заради коронавируса. Смята се, че е достатъчно, ако в залата между министрите остават два празни стола плюс поставените защитни прозрачни екрани. Участниците в заседанията говорят на микрофон, за да не се налага да повишават глас, с което се увеличава количеството аерозоли.

Тези мерки позволяват правителството да не излиза в карантина, ако някой от министрите се окаже заразен.

Все пак остава тревогата, какво би станало, ако на Ангела Меркел не ѝ провърви следващия път и тя се зарази, а болестта не протече леко, както при здравния министър.

Отговор на този въпрос дава чл. 69 от конституцията на Германия, според който управлението на страната преминава в ръцете на вицеканцлера – в момента това е министърът на финансите Олаф Шолц. Ако и той се разболее, ръководството се поема от един от държавните секретари, т.е. заместник-министри, които в момента са шест на брой.

Решения за управлението на страната приема и Бундестагът, чиято численост при извънредни обстоятелства може да бъде намалена от сегашните 709 депутати до само 48 при спазване на съществуващото разпределение на политическите сили.
Така че спокойно – утешава „Дойче веле“, при всички случаи Германия няма да остане без ръководство.