Скандалът с подслушването доминираше новинарския поток през изминалата седмица. Фокусът на общественото внимание беше погълнат изцяло от тази тема, която, според политолога и основател на Институт “Рего” Калоян Методиев, върви с много конспиративно-ченгеджийски привкус и подмятания в медиите от един или друг участник. 

Това, според него, създава димна завеса за реалните проблеми - провеждането на честни избори и текущите проблеми в икономиката и здравеопазването.

Други теми от седмицата са скандалите около Българската банка за развитие (ББР), въпросите с машинното гласуване, кадровите назначения, които продължават, проблемите в сектор “Сигурност” с уволнения и назначения, които не минават без сътресения, корупционните разкрития, които вървят за различни министерства и държавни институции.

За смените по високите етажи на властта, Калоян Методиев казва, че също има притеснителни неща - начинът на назначение на някои от хората, това че не става ясно кой е предложил имената на някои от министрите като тези на финансите и на МВР, както и новият директор на НАП.

“Това нещо тепърва ще се усилва с наближаването на датата на изборите и с продължаващите промени с различните нива под министерските - агенции, служби и всякакви други държавни институции”, коментира той пред БНР.

Според него неприятно впечатление прави лансирането на по-ниските нива на хора от т.нар. вътрешна опозиция на БСП, която по думите му си е намерила нов гостоприемник.

“Това създава напрежение и говори за някои не до там почтени цели от страна на служебния кабинет”.

Политологът заяви, че БСП ще разшири влиянието си при предстоящите парламентарни избори и ще спре масираната широкомащабна саботажна дейност на т.нар. вътрешна опозиция, която е малка, но пък много деструктивна.     

Относно широката лява коалиция, той е на мнение, че положителна инициатива, както и самото ѝ създаване, вече изпраща сигнали към избирателите за обединение и събира цялото ляво пространство на едно място.