"Преди тридесет години вълците се завръщат във Франция, след пълното им изтребление пред ХХ век. Френските фермери започват масово да отглеждат Пиринейски планински кучета, за да защитят стадата си.

Днес кучетата са огромен проблем за туризма и местното население. Само за миналата година са нахапани 105 човека. Съдилищата са залети от дела.  

Въпросът е политически и по него се дебатира. В България ситуацията е много по-тежка", това написа в личния си фейсбук профил политологът Калоян Методиев. 

"Зачестиха нападенията и убийства от бездомни или бойни породи кучета. Проблемът се превръща в социален дразнител. Ходенето на работа, заниманията със спорт и разходките в планината стават стресови за голяма част от населението.

И без това имаме достатъчно напрегнато ежедневие. Само преди месец жена в Търновско бе разкъсана до смърт, докато отива сутринта на работа.

Освен хората страдат и животните.

Моето куче е сравнително малко и разходките на Витоша или в парка се превръщат в изпитание. Отвързани големи и  агресивни кучета стресират останалите домашни любимци и стопаните им. Скачат от дворове или изневиделица от гората.  

Ще му пръсна главата: Бабаит заплаши с пистолет момичета, разхождащи се на Витоша, а жена му... ВИДЕО

Да не говорим, че през последните години у нас се наводни с т.нар. бойни породи. Разбирам, че това е следствие на страх и търсене на защита от ширещата се битова престъпност, но това са и любими породи за криминалния контингент, който ги предпочита за самозащита.  

Нечовешките боеве с кучетата и отглеждането на десетки животни в даден двор е допълнителен катализатор на проблема. 

Време е да се вземат серия от мерки – правителствени (не служебни),  общински и законодателни. Контрол, глоби и завишена регулация – каишките вършат чудесна работа.

Иначе ще четем за пострадали кучета, поредните нахапани деца или колоездачи, разкъсани стопани или убити случайни минувачи", написа още Методиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук