Очакванията за нова световна икономическа криза се засилват с всеки изминал ден на фона на безбройните търговски войни, но ситуацията сега е доста по-различна от предходната криза, като сега икономиката в България е далеч по-подготвена от преди. Това мнение сподели банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„В България, мисля, че днес сме много по-добре подготвени в сравнение с предишната криза. Общо взето финансистите и инвеститорите са по-внимателни, когато отпускат кредити, които всъщност са съществен компонент във всеки балон.


На БНБ работата ѝ е да следи тенденции. Тенденцията сега е в отпускането на повече кредити, но размерът на проблема е различен днес“, смята банкерът.

Хампарцумян смята, че традиционните инструменти на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу задаващата се криза са изчерпани до голяма степен.

„Не е изключено лихвите да бъдат още намалени дори и в отрицателната територия, но това не гарантира възход на икономиката и настоящият ефект го доказва”, посочи той.

Хампарцумян напомни, че „световната икономика растеше с такива малки темпове след последната криза, че сега дори да тръгнем да падаме ще бъде от ниско”.

„Няма да имаме толкова драматични събития, както предишния път“, прогнозира той и обясни, че очакванията са новият гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард да продължи настоящата политика на банката с надеждата, че европейската икономика ще направи необходимите структурни промени преди следващата далеч по-тежка фаза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!