Партиите на протеста – така наречени, няма как да комуникират такова решение към своите групи, които те много дълго, много насочено и много успешно радикализираха в името на отчаяния напън да вземат властта. Той се състоя, приключи безславно, както всички забелязахме, и в момента те са в руините на едно несъстояло се революционно усилие.

Това коментира в интервю по „Евронюз България“ политическият антрополог Харалан Александров, който анализира идеята на Бойко Борисов и ГЕРБ контактна група между партиите да търси компромис в името на евроатлантическата ориентация на България.

„Те са в много тежка позиция и аз напълно им влизам в положението“, тежко саркастичен беше анализаторът.

„Просто трябва да им се помогне, ако е възможно, да произведат достатъчно бързо алтернативен наратив. Не знам дали е по силите им, те не блестят с някакви особени интелектуални качества. Те са „малки племенни вождчета“, които нямат капацитета“, каза той за Кирил Петков и Асен Василев.

Според Александров те са в напълно разбираема и трудна позиция, но не може и да се отрича, че сами са се вкарали в нея.

„Но трябва да разберем, че тези хора нямат капацитета да отидат отвъд конфликта – те живеят през конфликта“, каза още Харалан Александров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук