Ситуацията и в света, и в България е достатъчно тежка, за да сме длъжни да търсим решение. Детинщините са напълно излишни. Поведението на някои партии ми напомня на разглезени деца. Това каза пред БНТ Даниел Митов от ГЕРБ.

Нашите опоненти обичат да говорят с морални категории, но моралът предполага и отношение към правилата и процедурите. Когато изборите отминат - сядаш и преговаряш. Моралът задължава да се създава отговорно управление.

Казаното - казано, стореното - сторено. Не можем да ходим непрекъснато на избори. Старото правителство беше неморално, защото нямаше идеологическа спойка. По отношение на бюджета - същата работа.

67 процента от хората гласуваха за това България да стъпи здраво на евроатлантическите ценности и това може да се превърне в идеологическата спойка. Например по отношение на войната в Украйна -  имаме фундаментални различия с БСП.

Борисов обяви офертите на ГЕРБ към други партии за правителство и управление БЛИЦ TV

Ние днес предложихме формула, която може да намали градуса на емоциите. Хора, които не са политици, но са авторитети в обществото. 

Въпросната контактна група ще отиде при всяка една парламентарна група и ще видим, появяват ли се възможности за разговор по конкретни политики - евроатлантизъм, енергетика, публични финанси и всичко останало. 

Ако отидем на още едни избори, резултатите няма да са много по-различни и ще се въртим в порочен кръг.

По думите на Митов, президентът Радев действа на ръба на Конституцията.

"Неговата позиция относно заявката на Украйна за НАТО, която отменя еднолично позиция на НАТО, зад която е застанало българско правителство. Това е само един от примерите, защо се нуждаем от правителство", посочи той.

Ние заявяваме ясно какви са нашите намерения, в програмата ни е записано всичко. На тази база, можем да седнем и да разговаряме, така, че да създадем отговорно управление. Има много неща, които трябва да се направят веднага.

Румен Радев отказа да подкрепи Украйна за НАТО

Когато си говорим за червени линии и коалиционни формули, това може да се получи при отговорно решение към управлението.

"Демократична България" ще изживеят ли морален катарзис заради коалицията им с БСП, което беше "съвършено дъно", попита Митов.

"Възраждане" е опасно за България, по този въпрос съм съгласен с "Демократична България" и "ПП", каза той, по повод призивите за евентуална коалиция с хората на Костадинов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук