Вирусът стана за политическа употреба ситуацията в страната е много тежка. Имаме вече легла за психично болни с К-19. Хората изнемогват. Ако не сработи зеления сертификат, отиваме на локдаун.

Това заяви в "Пресечна точка" по Нова телевизия съпредседателят на Инициативния комитет, подкрепил Румен Радев за втори президентски мандат, Цветислава Гълъбова.

Здравната система е много слаба в България. Причините са много. Имаме тежък кадрови дефицит. Средната възраст е много висока. Здравният статус не е добър. Населението е застаряващо. Ние трябва да направим нещо тук и сега, защото хора умират, каза още тя. 

Рисковете са много високи, здравната култура е също много ниска. Продължават българите да отказват да знаят особено за страшните болести. Точно по причина на тези факти е важна политиката в публичното здраве, което се нарича превенция. Защо се докарахме до тук, е доста сериозен въпрос за всички в управлението, каза на свой ред антропологът Харалан Александров от Инициативния комитет на Анастас Герджиков.

Мисля, че е важно да се каже в самото начало, че когато кажем вирус за политическа употреба става нещо лошо. Но пандемията е политически въпрос, а не частен. Противопоставянето на частния интерес, частните убеждения - много хора вярват в конспиративни твърдения - този частен избор е в разрез с публичния интерес - да се ваксинират максимално много хора, каза още той. 

Пандемията беше политизирана още с първите съобщения в края на 2019-та година и първите реакции на СЗО. СЗО се опита да спаси репутацията на Китай и, избирайки между това, което световното дружество на инфекционистите беше дало да е новия вирус по близък до САРС и МЕРС, първата стабилна реакция бе, че това по-скоро ще го разглеждаме като инфлуенца. Това вдигна топката, каза пък Васил Гърнизов от комитета, подкрепил Лозан Панов. 

Националните здравни власти поеха тази теза. Разбирам ги защото те по скоро базират политиката си на СЗО и европейската организация за борба със заразните болести. В момента, в който властите в другите смениха възгледите си и предприеха курс към рестрикции, българското общество се разпадна.

Скарахме се по български, скара се медицинската общност, но се скараха и президент и премиер. Президентът каза, че мафията на плаши със статистика, каза още той, нападайки Радев. 

Мерките са закъснели. Те са непропорционални във всеки един период от управлението на пандемията, като започнем с обявяването на извънредното положение и затваряне на парковете. Без оглед на това, че има по-податливи хора. Още тогава се заложиха бомбите, които гърмят сега с лоша комуникация, лошо управление, изрази мнение Гълъбова.

Мярката със зеления сертификат закъсня, но тя е безусловно необходима. Всички, които си мислят, че им ограничават правата, да си помислят какво да се прави. Обикаля се по 5-6 часа за да се търси място в болница. За нас това е спасението. Ако чакаме да стигнем 80%, за да направим задължителен сертификата, ще ни трябват още 2 години, каза още тя. 

По думите на Александров мерките са зле комуникирани, грубо приложени. Очевидни са провалите в политиката за зеления сертификат. За пореден път добре работеща политика на Запад разделя българското общество. Свръхреакцията миналата година не е имало, защото навсякъде по цвета е било така, каза още той. 

Според антрополога, правителството на Борисов е започнало да танцува с общественото мнение, но служебното правителство го прекрати.

"Сякаш опасността изчезна. Хората просто отказаха да се страхуват от К-19. Последният път, когато си говорих с хората в провинцията, те се притесниха, дали ще има държа за огрев за зимата.

Трябва някой да се ангажира и да поеме ролята да налага ограничения. Това е трудно политически избор. Той ще има политическа цена. Най-вероятно тя ще бъде платена от Раде. Ако трябва да се извини властта на хората, че не го е направила по-рано, но да го доведе докрай. Това би била една достойна позиция", поясни той. 

Позицията на професор Герджиков в качеството му на интелигентен човек - тя е категорична подкрепа на ваксинирането и зелените сертификати. Има и хора обаче, които са интелигентни и вярват на конспирации, продължи Александров. Затова Герджиков ясно си задава въпроса как ще лекуваме това психично здраве.

К-19 беше безобразно експлоатиран за политически цели и няма как да се осъществи пресечната точка между вертикалните умове, които търсят повод да се радикализират. Убеден съм, че професор Герджиков може да го направи. ако няма такова лидерство ще продължим да се разпадаме. Ще се превърнем в разпаднато общество, в което няма да може да се провежда политика, предупреди Александров. 

Сравненията с фашизма, холокоста и жълтите звезди са цинични. Ще се превърнем в медицинското гето на Европа, смята Гълъбова.

Радев и Борис се чукаха като овни. Борисов запаши дори, че ще се стигне до бой. Президентът пък каза на Нова година, че искат да ги уплашат. На 3 март пък вирусът не бил страшен на Шипка. И двамата се държаха безобразно. Накрая Радев обвини Борисов, че е създал хаос. А сега с едни и същи думи обвинява собственото си правителство, каза Гърнизов. 

Радев не преживява живота си като съдебна зала. Той съвсем честно, че служебното правителство е закъсняло и нямаше да е държавническа позиция да ги защитава до последно. Той си призна грешките и каза, че ще поеме негативите. За Пипка проблемът беше, че се забраниха честванията на открито, каза Гълъбова. 

Ако тръгнем по линията на политиката на обвинението, трудно ще стигнем до нещо конструктивно. Изкушението да разделиш света на наши и ваши, на праведни и неправедни, на честни и нечестни е обзело умовете на българските лидери и Радев попадна в този капан. Той заложи на долните ниски страсти, това доведе до изолирането на ГЕРБ.

Но пораженията върху общуването тепърва ще носят своите горчиви плодове. Отглеждането на хейтърска култура, на антиистаблишмън подкрепа води до това, че когато ти си публичният авторитет, тези хора се обръщат срещу теб, изрази мнение Александров. 

По думите на Гърнизов, Радев си играе с двойни стандарти, когато му е удобно. Така той преди е призовавал да не се политизират реформите в съдебната система, а сега говори обратното. Също сега той призовава да не се политизира проблемът с космическите сметки за ток.