Oт гледна точка на човек, който се занимава с регионално развитие, България е разделена грубо на три парчета, всяко от които е в различна фаза на развитие. Това заяви за "Фокус" социалният антрополог Харалан Александров.

Най-развита е София, тя е почти със статут на европейски град, нещо като паралелна икономика по ред причини. След това Южна България, която доста се разви, особено инфраструктурно, с двете магистрали - “Тракия" и магистралата към Бургас. И на трето място, разбира се, Северна България, която се дели на по-развита източна и по-малко развита западна част.

Според антрополога тези диспропорции тежат на българското общество. "В този смисъл, съвсем естествено е погледите да са насочени към София, към която от провинцията се гледа със смесени чувства.

От една страна, тя е обект на желание, в един град нарекоха София “малката чужбина", това беше едно изследване за младите хора, които напускат България. И те казаха, “ако не можеш да избягаш директно, гледаш в София да отидеш, тя е почти чужбина за нас". Тоест, по-близо в техните представи е обективната реалност до европейските градове, отколкото до града, в който те са родени.

От друга страна, със завист, дори с враждебност, защото има, разбира се, основателни подозрения, че тя е привилегирована в много отношения", допълни Харалан Александров 

"Основните фаворите за кметския стол в столицата са Антон Хекимян и Васил Терзиев. Единият в по-голяма степен е самонаправил се, другият, в по-голяма степен , да кажем, това е критиката към него, че има привилегировани позиции по силата на семейството към което принадлежи, но не мисля, че това е решаващ аргумент.

Много интересна е кандидатурата на Ваня Григорова, тя започва да привлича, между другото, доста либерално мислещи хора. Тя се оказва, че е доста привлекателна по ред причини, има автентична страст в нея, синдикална, лява.

Има много голяма олевяваща група хора в София, имаме процес на олевяване на средните класи, поради огромната несигурност, която как да кажа, дефектиралата глобализация носи със себе си. Това е фантазия, която ни беше обещана, че светът оттук нататък е едно прекрасно място на съревнование, в което най-добрите ще успяват и ще стават все по-богати, и ще се справят все по-добре.

Очевидно трябва да бъде преразгледана доста сериозно, с оглед на последните развития от последните години. И в този смисъл, много от хората, които живеят в София и които имат за себе си версия на успели, всъщност изпитват доста сериозни затруднения икономически, културни, те се чувстват културно малцинство и имат основание за това", категоричен бе антропологът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук