„Ако избирателите искаха ГЕРБ да си почине, щяха да го покажат с вота си. Не споделям мнението, че е по-добре ГЕРБ да остане в опозиция". Това коментира пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. 

Според него една от приятните изненади е, че големият губещ на тези избори е БСП. 

"Не ме изненадва, че ГЕРБ е първа политическа сила. Изненадва ме високият резултат на „Има такъв народ“ и ме изненадва в положителен аспект по-високият спрямо социологическите прогнози резултат на „Демократична България“.

Изненадва ме и това, че най-вероятно г-жа Манолова ще е част от следващия парламент, но не всички изненади трябва да са приятни“, смята той.

По думите му ГЕРБ е на власт 12 години и не е особено трудно да се прехвърлят всички негативи на управляващите, особено в условия на икономическа криза. Според него „Демократична България“ нямат политическата възможност да са част или подкрепящи бъдещо управление на ГЕРБ заради инерцията, която са събрали.

"В управление, конструирано около ГЕРБ, те би трябвало да останат в опозиция и си мисля, че това и ще направят“, коментира Харизанов.

Относно формулите програмно управление и правителство на националното спасение Харизанов изтъкна, че българският преход е успял да унищожи „всички тези звучащи красиво формулировки“. Предстои да видим как оттук нататък ще се развие поведението на „Има такъв народ“, след като вече не са политически проект, обвит в мистерия, а парламентарно представена партия, отбеляза Харизанов.

Той даде да се разбере, че не споделя мнението, че в снощното си изявление във Фейсбук, Борисов е предложил експертен кабинет. 

"Не мисля, че е предложил експертен кабинет. Предложи най-добрите хора да застанат на масата и да съставят правителство от всички партии, но това не е експертен кабинет. В ГЕРБ експертите са политически лица. /…/ Това, което предложи, е всеки да даде най-добрите си хора и да се състави правителство, което да продължи да работи и да извежда страната да края на годината.“, каза Харизанов.