Липсва лидерство и визия кои хора и как ще решат кризите с електроенергията, инфлацията и бюджетния дефицит. Това каза пред  „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов.

Според него лидерството е по-скоро културен проблем, тъй като ние като цяло не признаваме авторитети, не само в политиката.

„Ние се намираме в тотален вакуум на финансов министър, на икономически министър, на енергиен министър и в пълна липса на туристически министър, тихо и странно работещ земеделски министър, на който започнаха да му спират еврофондовете преди месец.

Няма причини да вярваме, че тези кризи, макар и привнесени отвън, не илюстрират слабостта на така конструираното управление, сложността на ситуацията в която няма парламент, както и очевидната неспособност на малка група хора около президента бързо да сформират централна изпълнителна власт, която да се справи с предизвикателства от такъв мащаб“, обясни политическият анализатор.

Единственият вариант за устойчиво управление е управление, което да бъде припознато и от водещите системни парти, и от част от т. нар. партии на протеста и промяната, подчерта Георги Харизанов.

„Ако зависи от партиите на промяната и на протеста да се свърши някаква работа, пак никаква работа няма да бъде свършена. Системните партии все още нямат тази обществена подкрепа и позитивно настроение от страна на обществото, за да могат да управляват сами.

Единственият възможен микс е този между системни парти и партии на промяната, който би могъл временно да сформира някакво управление. Ако това управление се лидира от системните партии с голяма подкрепа, има шанс да бъде устойчиво.

Ако водещите политически сили пак се опитат да шиканират, както през 2013 и пролетта на 2021 година, резултатът ще е все така плачевен, независимо дали Пламен се казва Орешарски или Николов“, допълни Георги Харизанов.

По думите му политиците са злоупотребили с начертаните червени линии, в резултат на което техните електорати са се радикализирали.