Големият кораб за борба срещу подводниците “Маршал Шапошников”, който в момента е в процес на модернизация, както и многофункционалната ядрена подводница на проект 949A (“Антей”) Иркутск, ще получат най-новите хиперзвукови ракети "Циркон" в бъдеще.


Това съобщава заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко след посещение в корабостроителниците в Далечния изток, пише "Поглед инфо".

"През 2020 г. трябва да получим модернизирания кораб" Маршал Шапошников". Универсалните пускови установки, с които корабът ще бъде оборудван, ще му позволят да използва най-новите хиперзвукови ракети “Циркон” в бъдеще”, каза той, като отбеляза, че е убеден, че ръководството на Центъра за ремонт на кораби във Владивосток “отговорно ще изпълни задачата и корабът ще бъде доставен навреме”.

Подводницата “Иркутск” също преминава модернизация в момента - в завода в Болшой Камен. Предвижда се тя да бъде изведена до нивото от 949АМ и да се прехвърли на Тихоокеанския флот през 2022 година.

По -рано в Калининград руският президент Владимир Путин инспектира корветата "Гремящи" в процес на изграждане.

Това ще бъде първият кораб, носител на ракетите "Калибър" в Тихоокеанския флот. Командирът на „Гремящи“ заяви, че в бъдеще най-новите хиперзвукови ракети „Циркон“ могат да бъдат поставени на носа на кораба, където сега се намират ракетните контейнери на ракетите „Калибър“.

„Циркон” определено ще го има”, заяви тогава президентът, обръщйки се към министъра на отбраната Сергей Шойгу, който го придружава.

Хиперзвуковата ракета "Циркон" ще има скорост 9 пъти тази на звука, а обхватът на полета е повече от хиляда километра. Планира се с нея да се въоръжат повърхностни и подводни съдове - както перспективни , така и в процес на изграждане.

Както знаете, корпусът на ракетата е изработен от най-новия композитен материал на базата на въглеродни влакна. Той намалява радарната видимост на ракетата и предпазва нейните компоненти от високи температури, които се появяват при движение с хиперзвукова скорост.

Той обаче има още едно свойство - ускорявайки до 10 хиляди километра в час, ракетата едновременно ще се загрява до звездни температури и ще прилича на огнена топка при полет.

Превод: В.Сергеев