В последния ден на 48-ото Народно събрание тревоги споходиха депутатите от ПП и ДБ, които се нарекоха “Добрите сили” заради предстоящото общо явяване на изборите на 2 април, пише Труд бг.

Най-притеснени се оказаха хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов, заради сегашното съотношение на мандатите - 53 за ПП и 20 за ДБ.

“Има много въпроси от структурите по места, но вярвам, че ще успеем да проведем необходимите разговори за общо явяване на изборите”, каза  съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

При това положение листите ще се редят пропорционално и ДБ ще получат водачески места най-много в 10 от общо 31 избирателни района.

Стрес има и при гражданската квота на тъмносините, която този път ще бъде изстласкана назад в подредбата на листите, а на някои места ще отпадне.

Освен това в ДБ са притеснени и финансово след скандалите с Нексо, тъй като загубиха един от най-големите си спонсори.

Още преди седмица се разбра, че в структурите в различните региони има недоволство срещу обединението с ПП.

Активисти обвиняват лидерите си Иванов и Атанасов, че се обединяват с лява, популистка партия и това ще доведе до сериозен отлив на десните гласоподаватели.

В София от ДБ срещу общите листи се обявиха Елисавета Белобрадова и Ивайло Мирчев.

В същото време Даниел Лорер обвинява членове на ДБ във връзки с ДС и комунистическите структури. Известно е, че ген. Атанас Атанасов като следовател е бил свързан с ДС, а бащата на Ивайло Мирчев е бил секретар на БКП в Крушари, Добричко.

Проблеми и притеснения има и сред редовите досегашни депутати в ПП. Неколцина от тях признаха, че нямат желание да се включват в кампанията отново и да се борят за места в парламента, защото ги карали сами да си финансират кампанията.

При краткия живот на последните парламенти сметките показват, че от заплати няма как да има възвращаемост в изхарчените в кампанията суми.

Избраници на ПП са разтревожени и от преференциите в листите, които могат да разместят подредбата и разпознаваеми лица от ДБ да изместят никому неизвестните кандидати на ПП.

Социолози вече казаха, че обединението на двете формации е закъсняло и е трябвало да се случи още на предишните избори, а сега няма да им донесе повече от мандатите в 48-ото НС.

Очертават се и сериозни спорове за водаческите места в София. От ПП са категорични, че Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, като водач на листата в лидерския 25 МИР носи много повече гласове от “зеления” Владислав Панев.

Освен това ген. Атанасов имал претенции този път вместо водач във Варна да е водач в София в 25 МИР. Дублират се и първите позиции в 24 МИР София - на Христо Иванов и Кирил Петков, както и тези на Асен Василев и Надежда Йорданова в 23 МИР.

Не е изключено от ПП да се разделят с мандатоносителите си Волт и Средна европейска класа, тъй като партията им има регистрация за явяване на избори.

Това донякъде би облекчило реденето на листите, тъй като няма да е необходимо на председателите на въпросните формации да им се осигуряват места в парламента.

В ПП пресмятат, че ще им се облекчи и финансовото положение, ако не се налага да делят партийната субсидия както до сега с “Волт” и Средна европейска класа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук