От няколко години се забелязва една продължаваща нетърпимост, да не кажа и истерия, по повод всяко решение на политиците ни. Сега сме във вихъра на енергийните протести и никой на никого не вярва. Това каза пред Нова телевизия бизнесменът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев коментира недоволството на енергетиците.

„Толкова дълго време ни лъгаха специално за енергетиката. Обещаваха, че е много полезно и България ще цъфне, като затворим двата ядрени блока – стана по-лошо. Наложиха ни да спрем руския газ, за да стане тук раят на земята – след това цената се увеличи десет пъти", каза той.

"Казаха да затворим въглищните централи, за да купуваме по-евтин ток от чужбина. Никой не казва, че токът в Европа е 2-3 пъти по-скъп от Китай или Щатите. Извън България токът е по-скъп. Няма откъде да си купим по-евтин ток отвън", допълни той.

"Като не мина номерът, сега казваме - няма да ги затваряме, но ще дадем 36 заплати на всеки, който иска да напуска. Кой е тоя луд, който ще повярва, че няма да бъдат затваряни, ако дават 36 заплати, само и само да напуснеш?", попита бизнесменът. 

Според него, Планът за възстановяване и устойчивост е бил добър преди две години, в края на правителството на ГЕРБ, когато е бил обсъден с над 2000 организации. "Тогава приключи правителството на ГЕРБ и те се направиха на джентълмени и казаха: "Тъй като ние завършваме нашия мандат, по-добре да го внесе този, който идва на власт". И оттам почна трагедията", посочи Дачев.

Той изтъкна, че покрай глупавите предложения вече и хубавите не се приемат. "Хората вече не искат да слушат който и да отиде. Те не разбират, че премиерът вече предлага нещо логично", обясни той. 

Бизнесменът смята, че е съвсем логично на мястото на затворените централи да заработят друг тип предприятия. "И е много смешно сега като гледам всички гласуват, и зелени и не знам какви си, да не се правят фотоволтаици. Една индустриална земя, на която не можеш да гледаш хляб на нея, какво да в я правиш? Много по-хубаво е да сложиш фотоволтаици. Нищо лошо няма", коментира той.

Относно твърдеенията, че предприятия, близки до "Продължаваме промяната", са в списък с инвеститори, които биха инвестирали на мястото на въглищните централи, той Дачев каза: "Някои от плановете се правят заради някоя компания. Това беше известно. Преди една година имаше много сериозни планове".

"Гледам настървението, с което тези политици, които не са изкарвали пари, на вързано куче хляб не са давали, дават указания как трябва да се направи бизнесът, как да се структурира. Ами защо като са толкова умни, не излязат на улицата да си направят една фирма и да правят пари, да ни покажат как става? А не да търсят някакви държавни службички - дали борд или посолства, някаква канцеларийка да бъде топла", възмути се Дачев. 

Според него, когато започнат да се дават преференции на определени браншове, това води до изкривяване на отчитането. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук