Ковид-кризата наистина е тежка тема, защото пак сме водачи в черната класация. Днес е особен случай с около 6 000 заразени и над 240 починали - препълнени интензивни отделения. Тези показатели показват как се управлява една криза. Това каза Халил Летифов, зам.-председателят на Движението за права и свободи в ефира на БНТ.

"Това е четвъртата вълна на тази криза. Ние сме били винаги много активни от началото да се спазват мерките, сега даваме личен пример с ваксинацията, призовавайки българските граждани да последват примера ни. Това е един от вариантите да успеем да се справим с к-19", уточни той.

По думите му и при предното управление пак бяхме водещи по смъртност и заразеност, сега отново сме така.

"Лятото и пандемията не бе толкова агресивна. Трябваше обаче да си вземем урок и да знаем, че лятото не е време за почивка, а време, което да се подготвим за следващата вълна. Голяма част от действията бяха продиктувани от предстоящите президентски и парламентарни избори", уточни Летифов.
 
"Това е изтървано време, в което трябва да дадем личен пример и да проведем ваксинационна кампания. Недовеирето към институциите е и към ваксинационния план. Това е резултатът от липсата на недоверие към институциите", добави той.

"Разделението между партиите и институциите не води към нищо добро. Виновникът са компетентните органи, които трябва да подготвят страната. Трябваше ли да се закупува допълнително Ремдисивир? Не трябваше да има такава тема. Ситуацията не е никак добра", уточни Летифов.

Той добави, че дискусиите какво трябва да се направи сега е бягане след влака. 

Летифов коментира и зелените серфитикати: "Ако имаше достатъчно време хората да се подготвят, това сега нямаше да е драма. Помощта към бизнеса е важна тема, но е важно да навременна. Отново помощта не се дава и има бюрократични мерки. Ние направихме актуализация на бюджета под предтекст, че имаше антикризисни мерки". 

На въпрос какво казват ДПС с това, че за пръв път издига кандидат-президент, той отвърна: "Смятам, че казваме много. Първото, което казваме, издигайки Карадайъ и Михайлова е, че президентската институция е много важна и трябва да се оглави от човек, който първо спазва Конституцията и може да е обединител на нацията, можейки да изпълни със смисъл съдържанието на Конситуцията, която е замислена като антикризисна".

"Видяхме, че ролята на президентската институция трябва да подпомогне за излизането от тази криза, а не да е част от офанзивата и окопа, а диалогът да е разрушен", добави Летифов.

Запитан защо партиите на промяната поставят ДПС в графата с ГЕРБ, той отвърна: "Това бе част от формулата на проблема на 45-тото и 46-тото НС. Ние в тази конфронтация не участваме. Не е за първи път с анти-ДПС кампания да се правят политика и избори. Това не е довело до нищо добро. За нас изборите са изключителна отговорност".