Президентът Радев смята, че президентската надпревара е мерене на его. Това е доста сложна фигура, която няма много правомощия, но трябва да обединява нацията в тежки моменти. В момента преживяваме труден момент, а президентът с всяка своя дума разделя. Това заяви в предаването „Пресечна точка” по Нова телевизия писателят и политик Любен Дилов-син.

„Функцията на българския президент е нещо съвсем различно от това, което президентът Радев толкова години не разбра. За него е въпрос на чест да излиза на президентски избори. За военните честта е нещо много важно. Просто функцията на президента е много по-различна”, добави Дилов-син.

Радев отправи голямо предизвикателство към Борисов

„След 2 неуспешни парламента – сега се разбира колко уместен президент беше Петър Стоянов и Георги Първанов. Ние имаме президент, който не може да се справи с две политически кризи. Най-лесно е да прехвърли отговорността на политиците.

Не е въпрос на чест дали ще излезе Борисов срещу него. Сигурно ще е любопитно като голям боксов мач. Задават се неща, които ще са достатъчно зрелищни без сблъсък на титаните”, предупреди бившият депутат.

„Радев влиза с много високо вдигнат перчем, но може би го очаква сериозно разочарование. Ще бъде подкрепен от много леви формации, но не води листа на нито един от тях. Така не се мотивират хора”, подчерта Любен Дилов-син и добави, че мачът въобще не е свирен.

Според „Мис България 2009” и „Мисис Русия 2012” Антония Батинкова, днешният призив на Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е „много смела позиция”. „Той има самочувствието да я изрази и може би една от причините е учудващо обединеното ляво пространство и силата, която получава от там”.

Според нея ГЕРБ няма да има по-успешна кандидатура от Бойко Борисов. „Ще ми бъде интересно да видя не само сблъсъка на генералите, но и на титаните. Тук излиза въпросът дали Борисов ще иска да похарчи себе си. Ако това се случи, ще сме свидетели на доста интересни избори.

Той е казвал, че иска да бъде президент, сега е моментът да го направи. Но не зная дали Борисов би отговорил на смелостта на Радев и дали го иска още”, коментира още миската.

„Президентът трябва да е смирен човек, да е „бащата на нацията”, коментира от своя страна бизнесменът Красимир Дачев. Той добави, че в неговата представа държавният глава не трябва да е някакъв гигант на политиката или да има подготовка на академик.

На въпрос на водещия дали президентът трябва да има генералски пагони, Дачев отговори, че се отнася със снизхождение и пренебрежение към военните звания, защото сам е офицер от запаса.

„Имам виртуален образ за следващия президент, ще гласувам за този кандидат, който е най-близо до него”, коментира бизнесменът.

Според него държавният глава трябва да е нормален човек, а кандидатите до момента не са такива.

Той потвърди прогнозата си за предстояща Жан-Виденова зима.

„Проблемът с енергетиката се е натрупвал през годините. Решаването не става с арести. Това е най-регулираната част от икономиката на страната. Сега в енергетиката всичко може да става безнаказано с лицензи. Законът позволява всичко. Корупцията е заложена от партийния модел. Всички имат заровени интереси със собствени хора. 

„Махленски подход е да се държи ниска цената на тока, за да има социален мир, каза още Дачев. Според него тази ситуация връща бизнеса му с 10 години назад. Никого няма да „рекетирам”, но ще освободя хора, защото ми е по-евтино да купувам суровини от Франция. Над половин милиард ток съм платил повече”, обясни Дачев.