Обвиненият в шпионаж русофил №1 у нас Николай Малинов се опита да се изкара жертва и взе да се брани, както сами вече се досещате, чрез фейк срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, пише "Монитор".

В интервю в сутрешния блок на bTV пионката на Константин Малофеев и на генерала от КТБ Леонид Решетников и виден ортак на банкера беглец Цветан Василев изсипа в ефира куп лъжи, манипулира факти и „забрави“ части от биографията си.

"Делян Пеевски и Цветан Василев имаха кабинети един до друг - той му беше дясната ръка", заяви гръмко Малинов. В това няма нищо вярно. Пеевски никога не бил дясната ръка на Василев, нито е имал кабинет във фалиралата КТБ.


Депутатът не участвал в контролните или надзорните органи на фалиралия под вещото ръководство на БГ Мадоф трезор, който се оказа кредитна пирамида, ужилила вложителите с над 5,6 млрд. лева. Пеевски също така не е притежавал акции от КТБ. Няма активи от фалиралия трезор, за които да има съдебни дела.

Опитът да му се припишат подобни сделки са част от опорните точки на задкулисието, прокарвани от медиите на подсъдимите Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и от сайтовете „Медиапул“ и „Фрогнюз“.

Първият е на говорителката на Иван Костов Стояна Георгиева, а вторият на Огнян Стефанов – агент Академик на ДС, който и играе ролята на говорител на банкера беглец, а медията – на негов пресцентър. Именно тези два сайта първи тиражираха лъжите на Малинов, разбира се, с акцент върху Пеевски.

Малинов си призна, че е получавал пари от Русия, но никога от Малофеев, макар прокуратурата да посочи точно обратното. Специализираното обвинение го уличи, че милионите са идвали през кипърска офшорка, собственост на Малофеев.

След това най-нагло излъга, че напъните му и тези на руските му покровители да сложат ръка над ТВ7 и да я превърнат в пропаганден рупор на Кремъл по подобие на тв канала на Малофеев „Царьград“ всъщност били съвсем други. Те искали да я превърнат в политематична развлекателна телевизия.

Малинов се изкара и враг на парите. Призна с половин уста, че е запознал Малофеев с БГ Мадоф и накрая се отрече от банкера беглец, като заяви, че бил разочарован от Василев. Той само „следял сделките на Цветан Василев“.

Как се следят тези сделки - не стана ясно. Прокуратурата вече разкри, че Малинов е подготвил докладна записка до организациите на руските си партньори - „Двуглав орел“ на Малофеев и Руския институт за стратегически изследвания към Кремъл, оглавяван доскоро от Решетников, за геополитическа преориентация на страната ни от Запада към Русия. За целта на пълзящия преврат е било подготвяно прехвърляне на активи за половин милиард евро (над 1 млрд. лева) от Василев.

Малинов вероятно страда от амнезия. Докато е партиен деец в БСП и издател на печатния им орган „Дума“, той поддържа и тесни бизнес контакти с Цветан Василев, за което свидетелстват и собствените му показания по делото „КТБ“. Излиза, че с благоволението на БГ Мадоф по времето на Малинов „Дума“ едва ли не е издържана с пари от КТБ.

Председателят на Национално движение „Русофили“ Малинов заяви гордо, че русофилството за него е “нещо много свято и планетарно“. Само че официално се смята за главния проводник на интересите на Кремъл у нас.

Спомена мимоходом по bTV, че през юни 2018 г. е участвал в Четвъртия международен ливадийски форум и лобирал само за правото на нашите студенти да работят в Русия. Форумът се проведе на анексирания от Русия украински полуостров Крим под егидата на горната камара на Федералното събрание на Русия. Участваха русофилски организации от цял свят.

Ще му припомним, че по собствените си самохвални твърдения Малинов се изявил като един от най-страстните агенти за влияние на Русия и идеите му за увеличаване на властта на Кремъл над България и държавите от Източна Европа били горещо посрещнати от представителите на властта в Москва. В частност - в лицето на председателя на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко.

Малинов предложил на руските си другари да се създаде междуведомствен съвет на руските агенции, министерства и организации, занимаващи се с наука, култура, образование и спорт, с който съвет той и колегите му русофили от цял свят да могат да контактуват по-тясно.

Освен това бившият депутат предложил и изграждането на международно русофилско движение и създаването на Съвет на ветераните русофили, в който да бъдат включени редица личности с международно влияние, за да лобират за интересите на Русия по света.

Кое е истина – това, което Малинов говори пред колегите си русофили, или пред българското общество?