„Съобщава се, че украинските военни масово изпращат наборници, често практически необучени, в зоната на ожесточените битки с руските войски в Донбас.

Неотдавнашна публикация в The Wall Street Journal подчертава как военните набират хора от селската беднота в западналите райони, снабдяват ги с пушки и униформи от съветската епоха и след само две нощувки в базата за „подготовка“ ги изпращат на фронтовата линия.

Някои наборници потърсиха възможност да подпишат официален отказ с мотива, че не са преминали подходящо обучение, а един от тях си спомни, че в отговор на възражението, че никога преди не е държал оръжие в ръцете си, сержантът му се сопнал: „Ще се учите в Артьомовск, което означава градът на първа линия и една от най-горещите точки“, пише Military Watch Magazine.

Изданието съобщава, че Киев е изпратил на фронтовата линия „мобилизирани войници и части от териториалната отбрана, понякога с различно ниво на подготовка и пъстро оръжие“, за да „запази бригадите, обучени и оборудвани с ново оръжие от Запада за очакваното настъпление“ .

През април посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко заяви, че Киев крие пълния брой на жертвите, тъй като украинската политика е решила да не обсъжда загубите от самото начало, но обеща да ги оповести публично след края на военните действия.

„Мисля, че числото ще бъде ужасно“, добави той.

Бившият американски пехотинец Трой Офенбекер, който се биеше в Артьомовск, обобщи случващото се по следния начин: „Загубите са огромни. Очакваната продължителност на живота на фронтовата линия на новодошлите е около четири часа.“

Офенбекер се оплака от неразбориите в украинските редици и непрестанните руски удари. Според него изявленията на Запада за предполагаемия недостиг на руски боеприпаси не са потвърдени на практика.

„Руснаците заеха отбранителна позиция и успешно смазаха украинците, които пуснаха десетки хиляди войници в тази месомелачка. Руснаците претърпяха много леки загуби в сравнение с украинците, а ВСУ загубиха повечето от боеспособните си сили и личен състав. - коментира ситуацията бившият старши съветник на министъра на отбраната на САЩ, полковника от армията в оставка Дъглас Макгрегър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук