Ръководителят на чешкия генерален щаб генерал Карел Ржеха призова обществеността да се подготви за „лошия сценарий“ на контранастъплението на Украйна.

В интервю за BILD Ржека каза, че сега никой не може да предвиди как ще завърши контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. "Изходът от войната зависи не само от танковете и бронетранспортьорите. Тук има твърде много неизвестни", каза военният.

След това той поясни какво има предвид под "лош сценарий". "Лично аз смятам, че трябва да се подготвим за лош сценарий - дълга война", отговори генералът.

Според него може би западните страни ще трябва да снабдяват Украйна с оръжие за много години напред: "Руснаците смятат, че времето е на тяхна страна. Трябва да покажем, че грешат." Ржечка добави, че Чешката република вече е доставила на Украйна повече от 250 съветски танка, бойни машини на пехотата и хеликоптери, пише УНИАН.

Генералът призова западните политици да подготвят обществото за факта, че войната може да продължи с години. Това се отнася не само за отбраната, но и например за икономическата сфера. „Не по-малко важна е нашата готовност да подкрепим Украйна и на други фронтове: морално, дипломатически, финансово и в други области като образование, култура, строителство и др.“, каза военачалникът.

На 25 май 2023 г. Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация, обяви началото на контранастъплението, но скоро поясни, че контранастъпателната операция не е работа за един ден, тя няма да започне „с прерязване на червената лента ."

Отделно в същия ден Игор Жовква, заместник-ръководител на ОП, каза, че контранастъплението ще започне веднага щом страната получи необходимите оръжия от съюзниците.

Западът продължава да снабдява украинските войски с необходимото оборудване и боеприпаси, а украинските въоръжени сили бият окупационните сили, съсредоточени върху битките в Бахмут, Маринка и други населени места в Донбас.

Русия на свой ред нанася масирани ракетни удари и атаки по инфраструктура, включително военна и енергийна, с ирански дронове от началото на този месец, като по този начин се опитва да предотврати започването на контранастъпление.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук