Пак ще го кажа. Те нямат стратегия, Попитахте Лорер (министърът на иновациите) за стратегия. Те казаха, че са за приятелство. Това не е стратегия, а пожелания.

Аз съм за истинска стратегия. Няколко пъти попитахме какъв е геополитическия анализ на премиера относно намеренията на Русия. Отговорът беше, този, който чухме - ние сме за мир разбирателство и красота. 

Това каза в "Панорама" депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, коментирайки позицията на сегашното правителство спрямо руския ултиматум за изтегляне на НАТО и възможността за нахлуване в Украйна.  

"В момент на кризи не говорим пожелатено за какво сме. Не фантазираме. До момента чух само фантазии, както геополитически така и вътрешнополитически. Реалността е много по-различна, както за битовите потребители, за бизнеса, за общините, за театрите, читалищата. 

По същия начин на терена на геополитиката това правителство работи с пожелания. Отвъд това има реалности, които трябва да се отчитат и да бъдат оценени. Да се предприемат някакви все пак стъпки, България да покаже образ на лоялен образ на съюзник на НАТО", каза още той. 

Митов подчерта, че ГЕРБ са събудили правителството с тяхната декларация. "Русия постави ултиматум, правителството мълча. Лавров каза НАТО да се изтегли. Правителството мълчеше, докато не направихме декларация да дойде премиера и да каже няколко думи", добави той. 

Митов припомни, че 2014 година не е била никак лесна, когато анексираха Крим и заяви, че строителството на "Балкански поток" няма връзка с тогавашната твърда позиция на правителството.

"Когато подкрепихме санкциите срещу Русия, ние много добре знаем какво е нарушаване на териториалната цялост на една държава. Какво общо има балкански поток? В единия случай става въпрос за конфликт, който е много близо до нашата граница, който може да излезе извън контрол и не се знае кога ще започне. Но ако започне, България трябва да е подготвена. 

Второ , когато НАТО обяви пълна бойна готовност и руския външен министър поиска изтегляне на НАТО, българската страна си трае. 

Тогава, когато сме бранили Украйна да не бъде заобиколена от Русия, нас ни нападаха. Когато обаче започна да се строи Севернен поток 2, когато започна турски поток, продължението на Турски поток можеше да мине през Гърция и България да загуби целия си транзит на газ, обясни Митов. 

Митов коментира и твърденията, че при ГЕРБ отношенията със Скопие са били забуксували, а сегашното правителство ги е отпушило. 

"Отношенията със СМР са задръствани многократно, най-задръстено беше при Груевски. Ние в продължение на десетилетие не успяхме да попишем договора за добросъседство.

Така, че отношенията между България и РСМ са били и на по-ниска точка, но когато става въпрос дали РСМ да продължи напред, за членство в ЕС, трябва да си дадем сметка за следното.

България има определени интереси, които тя трябва да защити сега. КСНС е взел с консенсус да брани рамковата позиция и декларацията на парламента от 2019 година и да разчита на реални резултати", поясни Митов. 

"Ако правителството е в плен, че сега ще ги пуснем, а ще ги спрем после в преговорите, това е грешна стратегия. Нищо няма да може да се направи и ще изгубим целия си национален интерес", подчерта той. 

Що се отнася до бюджет 2022 Митов каза, че това е свръх харчене на едно ляво правителство. "Когато се взима дълг и се харчи за социални разходи, това е рецепта за катастрофа. Това не е инвестиция. До края на годината няма как да получим пари по Плана за възстановяване. Бюджета няма да се изпълни", каза още той. 

Лорер обаче веднага го контрира. "Без инфраструктурните разходи бюджетът е в излишък. В страната десет години нищо не е правено, затова се взима заем", отвърна му министърът на иновациите 

Бюджет 2022 включва и значителни средства за Българската армия, която е била недофинансирана хронично, каза още той. 

Платени са самолети, хеликоптери, Ф-16, купени са машини. Похарчили сме над 5.5 милиарда, отвърна му пък Митов.