Не на 28 март, а на 4 април ще се състоят изборите за парламент. Президентът Румен Радев сам коригира собствената си дата. Решението стана обект на множество коментари в социалните мрежи, пише Трибюн бг. 

Журналистът Любомир Огнянов

Без да иска, президентът наложи вето върху идеята си вотът да бъде на 28 март. Прегласуването - на президентските избори наесен.

Лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев

Избори на 04.04.2021 г. Една седмица по-късно от датата, която предварително беше обявена от Радев не е фатална за никого, но само потвърждава усещането, че т.н. „президент“ не държи на думата си!

Журналистът Явор Дачков

Преди консултациите президентът обяви датата 28 март за парламентарните избори. Той направи това от вътрешно принципни позиции и от желание да покаже, че иска ГЕРБ по-скоро да падне от власт. Когато се оказа, че ГЕРБ има най-голяма изгода от избори на 28 март, а БСП му скочиха и започнаха да го мачкат, обяви безсмислени консултации, за да се опита да отложи датата и да угоди на Корнелия Нинова и маргиналните партии.


Радев обяви официално датата на изборите, изненадата е голяма! ВИДЕО

След като това стана ясно и всички професионалисти в този бизнес започнаха да го питат, защо ту е с шапка, ту без шапка, насрочи изборите с една седмица по-късно. Напълно безсмислено от гледна точка на епидемиологичната обстановка и различните политически щения. Неадекватно решение, защото коронавирусът няма да намалее за една седмица, нито партиите ще са доволни от което и да е решение.

След грешката да изтърве конкретна дата за избори, Радев трябваше да заличи грешката като я отстоява докрай, а не да се опитва да я замазва. Тук не може да се извинява с ограничени правомощия - можеше да посочи, която си иска дата без никакви консултации. Не е много трудно и не изисква кой знае какви политически умения. Сега Румен Радев хем не удържа на собственото си мнение, хем не угоди на БСП, хем уреди ГЕРБ с бонус да го нападат, че е нефелен и нерешителен.

Наникъде. Ще бъде жалко, ако човек с толкова голям кредит на доверие (Радев на всичкото отгоре е читав, не е лъжец, не е популист и е със стабилен вътрешен интегритет, както и почтен и интелигентен човек с добро чувство за хумор) да пропилее възможността да остане в българската политика, защото не умее да събира хора около себе си и да слуша само един глас по важни обществени и държавни въпроси. Става самодейно хоро пред Народния театър и колкото и да ни е симпатичен няма как да го изберем отново.

Общинският съветник Димитър Вучев

Напънала се планината и родила мишка. Поупражнихме си малко говоренето пред камера в присъствието на хора, за да предложим точно нищо. Цял мандат едно и също.

Както би казал филологическият естет, „4 април е като 28 март, само че е 4 април“.

Писателят Христо Стоянов

Днес все още Президентът на Народна Република България, пардон, на Република България, обяви старта на предизборната кампания на БСП.  Странно, но го направи в деня, в който обявиха в САЩ импийчмънт на Доналд Тръмп, който преди няколко дена само последва нашия Президент и размаха като него юмрук. Ето защо ние се намираме в НРБ, а не в РБ...

Навремето трябваше да станем република на СССР. Ако Тръмп не бе загубил, изборите имам усещането, че грешката щеше да бъде поправена и да станем щат на САЩ.

Така съвсем ще отпадне и необходимостта да се гласува по пощата, защото ще сме на една територия. Хубавото в случая е, че Тръмп подражава на нашия, а не нашият на Тръмп. Но си спомних едно стихотворение от Петър Анастасов: „Ние сме с народа, но народът ни дали е с нас“... Та за Румен Радев...

Днес той обяви началото на предизборната кампания на БСП и, въпреки че по партизански преди близо година размаха юмрук и поведе няколко стотин българи срещу няколко милиона сънародници, никой още не му е поискал отговорност.

По Американското законодателство Доналд Тръмп май няма никога вече да има възможност да се кандидатира не само за Президент, ами и за чистачка в Белия дом... Лошото е, че тука вместо Тошко Колев да запее „Как ще ги стигнем американците“ този, който му открадна идеята и концепцията за шоуто започва да чалгализира Държавата отвътре...

Бившият евродепутат Николай Бареков

Е, каква е разликата между 28.03 и 04.04? Баба ми викаше: „Все в гъз”.