„Ескалацията на напрежението и евентуална голяма война между Иран и САЩ не отговарят на стратегическите цели на двете държави… Една война би имала опустошителен характер, нещо, което международната общност няма да допусне. Трябва да има реакция на ООН, на Съвета за сигурност за намаляване на напрежението и капсулирането на конфликта“. Това каза експертът по международна политика Димитър Гърдев.


Димитър Гърдев, Снимка: Любомир Тодоров, БНР

Според него нанесените удари от Иран по американски обекти в Ирак ще имат ефект върху иранското общество, за това, че Иран представлява фактор и че има реакция срещу убийството на Касем Сюлеймани: „Това притиска ръководството на страната като обстоятелството, което доведе до тези ракетни удари“.


Експертът подчерта, че Европейският съюз (ЕС) е силно обезпокоен от ситуацията в Близкия изток и заради доставките на петрол, и заради евентуален миграционен натиск: „Евросъюзът е обезпокоен и от решението на иранското ръководство да излезе от т.нар. „иранска сделка“.

Ударна група на самолетоносача USS Harry Truman зае позиция в Оманския залив заради иранската ракетна атака

Димитър Гърдев посочи и другите държави, обезпокоени от ситуацията – Израел, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар.

„Иран е държавата с най-много бойни дронове в момента. Тази военна програма е развита в огромни размери. Държавите в обсега на тези средства са изключително обезпокоени, тъй като противопоставянето между САЩ и Иран ще бъде на територията на Залива и особено в Ирак“, поясни той.

Гърдев е категоричен, че безрезервна подкрепа на Русия към Иран е невъзможна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!