Актуализацията на бюджета ще мине. Това прогнозираха в ефира на NOVA NEWS икономистът Георги Вулджев и бившият социален министър Христина Христова.

„От фискална гледна точка е по-добре да не мине, защото аз я намирам тази актуализация за много разхитителна и проинфлационна,” добави Вулджев. Той поясни, че такива вижда да са много от мерките за увеличаване на социалните плащания и текущите плащания на държавата.

По думите му те още повече ще подхранят инфлацията.

Христова посочи, че е важен въпросът за насочване на обществените средства.” Тя коментира 130-те предложения  на опозицията по актуализацията така: „Че има надцакване, има. Надпревара кой какво да предложи по-така популистично за хората, но на гърба на държавния бюджет.”

Защо да е на „гърба на бюджета" Христова обясни така: „Защото сега предложеното от правителството тази година за пенсиите ще струва 1 млрд. и 360 млн., но догодина ще струва 2 млрд, 600, а по-догодина 3 млрд и 400 млн. Трябва да видим дали не се появява едно голямо противоречие между поколенията –толкова много средства да се дават за пенсии.”

„Много е вероятно крайното увеличение за пенсиите, което ще се заложи в актуализацията, да е леко по-високо от това, което се планираше първоначално от правителството. Вместо да е 10% на всички, те от опозицията предложиха 15 - може да е нещо по средата,” прогнозира Георги Вулджев.