На 9 септември 1944 г. започва началото на процес, който води до революционни промени в българското общество. Това каза журналистът Петър Волгин по повод 75-годишнината от деветосептемврийските събития, пише "Фокус".

„Друг е въпросът какъв знак ще бъде сложен пред тази промяна – положителен или отрицателен.

Според някои това е много хубаво, според други – много лошо. Но не може да бъде отречено, че това в действителност е революционна промяна в обществото, а не преврат“, обясни той.

Според него едва ли някога ще има единодушна оценка за събитията от 9 септември 1944 година.

Бивша зам.-министърка разпитана в прокуратурата за шпионаж заедно с Юрий Борисов!

„Най-нормалното е да спорят историците, защото те разполагат с много факти и имат най-пълна информация”, уточни Волгин.

По думите му 9 септември не е еднозначна дата, а е началото на процес, който променя изначално състоянието на България, редиците и начина на живот.

„Днес е нужен нов 9 септември, защото e необходимо тотално преразглеждане на начина на живот в този момент, на поведението на политическите елити от целия политически спектър – както начинът им на управление на страната, така и начинът им на взаимоотношение с чуждестранните сили“, отбеляза той.

За шпионаж: Щракнаха белезници на русофил и бивш депутат от БСП

Според него България няма своя независима външна политика и често се оказва сляп изпълнител на нареждания, които идват отвън. „Не може да има една-единствена интерпретация на 9 септември.

Това, което може да има са различни четения на датата, като ролята на медиите е да осигуряват равнопоставеност при обсъждането на гледните точки“, заяви Петър Волгин.

Споровете за деветосептемврийските събития ще продължат, прогнозира той. „Важното е в тези спорове да преобладава професионалната гледна точка, а не конюнктурата и политическите пристрастия“, обобщи журналистът.