Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Когато Димитров срещна Меркел, Макрон, Медведев и Мей
Илиана Беновска покани Пламен Димитров в студиото и анонсира разговора им с думите: Когато Димитров срещна Меркел, Макрон , Медведев и Мей. Тя поясни, че той е имал знаменити срещи, когато е бил в Женева по случай 100 години от Международната организация на труда, на чийто форум той е бил един от тримата вицепрезиденти. Пламен Димитров разказа, че събитието е било уникално, а накрая Гутериш е заявил, че за пръв път след общото събрание на ООН в Ню Йорк, който събира годишно всички държавни глави и високопоставени личности, за пръв път са 34 държавни глави на 130 министри с лидерите на ЕС. Президентът на КНСБ изброи като най-известни от тях Ангела Меркел, Макрон, Тереза Мей, Медведев, крал Филип, Гутериш, министър-председатели на 10 държави от ЕС. Стана ясно, че нашият министър-председател не е бил там, но вицепремиерът Мариана Николова е присъствала. Пламен Димитров обясни, че ръководството на тази конференция се състои от президент, който се избира от държавите и в случая е бил външния министър на Швейцария и трима вицепрезиденти от всяка една група – на правителствата, на работодателите и на работниците. Самият той е бил вицепрезидент от групата на синдикалистите. Това е нещо, което той прави втори мандат в Управителния съвет на МОТ.

За Пламен Димитров е по-важно какво са казали присъстващите там и какво се е случило. Там са се приели два много важни документа – Декларацията за 100 годишнината на МОТ, която носи конкретни послания в 4 области и е ориентир за това какво трябва да се прави. За г-н Димитров речта на Макрон, продължила около 45 минути е била най-визионерска, за разлика от тези на Мей и Меркел, които са били по-обрани с речите си по 15 минути. Пламен Димитров направи коментар, че очевидно Мей и Меркел си отиват от политическата сцена, а Макрон е дал много ясно заявка за новия лидер на Европа, а и не само. Гостът обобщи, че всички на конференцията са говорили, че основният проблем в света са неравенствата и бедността със всичките им измерения и специфики. Беновска попита: „Е и? Какво отвъд констатацията?“, а президентът на КНСБ отговори, че Макрон е заявил поне 3 неща, които след това са намерили отражение и в самата Декларация. Пламен Димитров поясни, че и Меркел е казала почти същото в 2 посоки, а Мей е говорила в малко по-различен план за модерното робство и за трафика на хора, което е нейна битка.

Стана ясно, че Великобритания е била първата държава, която е приела анти-робски закон в закрила на децата и жените, които са в силен трафик. Гостът спомена и универсалното право за учене през целия живот, което Меркел е засегнала първа на конференцията, а Макрон е доразвил и подкрепил идеята като единствен механизъм, който да дава уменията, които са нужни в променящия се съвременен свят. Дигиталните платформи също са били конкретно адресирани в контекста на дигитализация и различни форми на наемане на бизнеси и др. Сред темите на конференцията в Женева е била универсалната трудова гаранция такава, каквато трябва да включи фундаменталните права -  елиминиране на детския и принудителен труд и гарантиране на правото на сдружаване и колективно договаряне, за което и самият той говори отдавна в България. Не на последно място в тази гаранция е било и ограничение на максималното работно време в приемливи граници. Пламен Димитров отбеляза, че в първата конвенция на МОТ преди 100 години границата е била за 8-часов работен ден, за което хората са се били. Адекватни минимални заплати и безопасни условия на работа са сред втората група послания от конференцията, а в третата група влиза универсалната социална закрила, която осигурява сигурност независимост от мястото на работата и спецификата на работа – дигитално, със силов труд и др.

„Така като го разказвате звучи много мащабно и в свои води сте се намирал.“, каза Беновска и остави за друг разговор как това би могло да се адаптира към нашата реалност в България. Тя предположи, че събеседникът й ще направи информационен форум сред колегите си, а Пламен Димитров обеща, че ще даде повече информация и за медиите. Той разказа и, че Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд, е казала почти същите думи относно неравенствата като на големите лидери.

Беновска попита: „Този симпатичен бъдещ европейски доминант, ако мога така да се изразя, Макрон, Вие не намерихте ли начин да го попитате как кореспондират неговите хубави идеи с онова, което ние наричаме пакета „Макрон“ в България, отнасящо се за превозвачите?“ Пламен Димитров заяви, че би го попитал ако е имало повече време, защото възможностите за разговори по време на общия обяд са били доста ограничени и дори Макрон не е останал за него, а веднага се е качил на самолета и си е заминал. Президентът на КНСБ обеща, че ще се опита да го попита при друга възможност, защото двойният стандарт в политиката е видим. Според него това, което се говори, от една страна е много убедително, с голяма подплата и сериозни възможности, защото рамковата директива за работните заплати, за която е говорил Макрон, ще има и в коалиционното споразумение, което готвят 4те партии, които ще излъчат следващото управление на ЕС, има съгласие по това. Сред тези 4 партии са ЕНП, Зелените и Нова Европа, а Пламен Димитров отбеляза, че вече няма либерална формация, а има Нова Европа. Той заяви, че с либерализма фонът е стар вид, който някой си мисли, че продължаваме, но всъщност му се вижда края. Беновска каза, че се очаква тази вечер или утре да се разбере кой ще оглавява ръководните постове в Европа. По темата Пламен Димитров заяви: „Ключово, решаващо, мисля, че Макрон отново пее първа цигулка тук. Аз имам известна информация, но предстои да видим.“

Намаляване на ДДС на стоки и услуги
Беновска започна темата за разговорите в България между политици за размерите на ДДС в конкретни сектори, свързани с учебници, лекарства, детски градини, хляб, мляко, говори се и за субсидиите. Тя описа ситуацията с това, че Борисов казва нещо, а после му се отговаря от страна на БСП и ДПС и припомни, че още няма ясна визия и попита събеседника си като синдикалист за неговото мнение. „За нас е важно да има промени в данъчната политика като цяло и това сме го заявявали постоянно. На първо място ребалансирани косвени данъци и преки данъци.“, каза Пламен Димитров и поясни, че България е единствената държава, в която косвените данъци в бюджета са две трети от общите данъчни приходи, а преките са една трета. Според него във всички нормални държави е обратното или са 50 на 50. Той обобщи, че косвените данъци са винаги несправедливи към средния българин и към по-бедния. Пламен Димитров каза, че ДДС е основния косвен данък, след него има акцизи, мита и други плащания. Той допълни, че е очевидно, че данъчната система трябва в някакъв момент да бъде преосмислена и подчерта, че техните предложения винаги са започвали със справедливостта в облагането на дохода. „За нас въвеждането на необлагаем минимум е нещо, което ще стане рано или късно.“, заяви президентът на КНСБ и оприличи ситуацията като китайската капка, защото ние „капем“ от 2008 година, когато се е въвел плоският данък в България.

По въпроса Пламен Димитров припомни, че КНСБ имат различна позиция от ДПС и от БСП, които са го възприели първо, а сега са против, и от ГЕРБ, а Беновска добави, че и от богатите хора в България са на различно мнение, защото за тях е удобно. Гостът заяви, че тази тема ражда всеки момент неравенства, които са основният проблем на света и съответно на България. Пламен Димитров каза, че ако се въведе необлагаем минимум на минималната работна заплата, ще остават средства на годишна база, равни на 640-650 лева, което за получаващия заплата прави още една заплата отгоре. Той отбеляза, че на хората с по-високи доходи това може да не му е толкова нужно и затова трябва да има таван до къде да важи това.

Беновска попита: „Това няма ли да ви скара с богатите и работодателите?“, а събеседникът й не мисли така, защото чува все повече мнения от работодатели, че това ще даде повече възможности на работниците да имат по-голям разполагаем доход, защото не успяват да наваксат исканията за увеличения на заплати, което се диктува от пазара на труда. Пламен Димитров каза, че дали бизнеса ще даде ново увеличение на заплатите с 10% или Горанов ще въведе необлагаем минимум, ще влезе в джоба на същия този работник. Беновска попита госта си дали смята, че това ще се затвори с решения и промени до преди местните избори. Президентът на КНСБ заяви, че е песимист да има промени в тази сфера за 2019 година и нищо не може да бъде препроменяно според него. Той подчерта, че разговорите, които се водят са за 2020 година.

Водещата попита дали това няма да бъде активна територия за тях сега, а Пламен Димитров каза, че няма и заяви това като план за следващата година, а в това число и семейното подоходно облагане. Стана ясно, че за семейното подоходно облагане ще се говори и следващата седмица на отделен семинар за журналисти, на който ще изложат визията си. Пламен Димитров подчерта, че не трябва само този данък да се види. Той каза, че в нормалния свят вече 3-4та година има данък върху финансовите транзакции. 9 държави, сред които Франция, Белгия и Германия са го въвели и по този начин облагат финансовия капитал и го правят така, че той да бъде по-справедлив.

„Ако трябва да правим нещо с ДДС, трябва да се прави внимателно, трябва да се прави наведнъж. Само тогава ще има ефект върху цените.“, каза президентът на КНСБ. Беновска го попита дали ще направи среща с един от инициаторите ДПС и Делян Пеевски, който е най-големия им говорител по темата. Пламен Димитров припомни, че от там са започнали предложенията и заяви, че ще направят срещи с всички, които имат да кажат нещо по данъчната политика в следващите седмици, в това число и с ГЕРБ. Той добави, че позицията на КНСБ е, че има възможни действия, които могат да бъдат направени 2020 година, а други 2021 година. Гостът попита защо е било предложено това от Делян Пеевски, защото той не е разбрал – дали да намали цената на стоките и услугите, както са го възприели хората, което е лъжа и не може да стане според г-н Димитров, или да се дадат допълнителни средства на тези, които произвеждат тези стоки и услуги.

Беновска изрази мнението си като отбеляза, че не е негов говорител, че целта е да се намали цената на хляба, лекарствата, учебниците. Пламен Димитров попита как ще бъде намалена цената на учебниците, без да е намалена цената на мастилото и хартията. Водещата предложи на госта си той да го попита, а президентът на КНСБ заяви, че не може да се намали цената на която и да е стока и услуга, ако се намали ДДС-то й. Но ако се намали общото ниво на ДДС, което струва много – над 2 милиарда за 5% примерно, тогава може да има намаление на цените, но първо трябва да се намалят преките данъци. Беновска го попита дали кани Делян Пеевски и ДПС на среща, а Пламен Димитров добави, че също кани и финансовия министър и премиера. „Няма да го каним, а ще поискаме среща при него, за да заявим нашата позиция и нашите виждания.“, каза още той.

Среща на г-н Димитров с Фандъкова за заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт
Беновска съобщи, че утре Пламен Димитров има среща с кмета на София Йорданка Фандъкова заради възнагражденията в столичния градски транспорт, което е една доста болна тема. Събеседникът й припомни, че още по време на преговорите и протеста на шофьорите са заявили, че трябва поне 3-годишна или по-дълга визия. Стана ясно, че за момента само елемент от нея е готов. Пламен Димитров се надява, че утре ще стигнат до съгласие на срещата и кмета на София ще поеме ангажимент за следващата година да бъде внесен бюджет с увеличение от минимум 10% на заплатите за всички, които работят в 4те транспортни фирми на София. Това трябва да стане с решение на СОС и Пламен Димитров каза, че ако Фандъкова ще ходи на избори, трябва това да бъде внесено в СОС и да бъде гласувано преди местните избори. Беновска заяви, че това би било голямо постижение и припомни, че утре в 11 часа ще има пресконференция след  съвместната им среща. Така завърши разговорът между Пламен Димитров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 30 юни 2019 година.