Познавам ги добре, но те не ми се обадиха, нито са ме попитали за това тяхно решение. Всеки в България би казал – популярни министри, демокрация, защо да не направят партия до тук добре. Но как точно я създават тази партия. Това коментира президентът Росен Плевнелиев по повод проекта на Кирил Петков и Асен Василев в ефира на Нова телевизия.

"Дали в Харвард ги учат как задкулисно да ходят да купуват партия? Така не трябва да се правят политически партии. Да бяха излезли и да кажат – имаме идеи, нека направим една партия. Но не със задкулисно - екипът на Радев да им свърши работата, с чужди пари да купуват партии. Това не е по харвардси, а по балкански", отсече той.

По думите му безспорно е влиянието на Радев във въпросния проект. "Радев не е демократ, защото не спази конституцията, в която се е клел. С високо вдигнат юмрук иска оставки и иска да руши държавата", каза още Плевнелиев и допълни, че не може с леви цели да постигаме десни политики. "Повече от ясно е, че те ще се позиционират в дясно-център", заяви той.

"Слави не свърши това, което президентът Радев очакваше. Щ видим големи караници в БСП между привържениците на Радев и тези, които виждат, че той не е бил почтен. Кой би бил кандидатът на президент на ДБ, при положение, че нямат забележка към Радев.

По-скоро отиваме към варианта, че Костов обслужи втория мандат на Първанов. Неделчо Беронов, който беше не беше познат на българското общество. ДБ са в съюз с Радев, искат властта с Радев, евентуално Манолова. Кой ще управлява България? Тук е моралният въпрос на ДБ, ако не им стигнат гласовете, ще управляват с БСП – честито на дясномислещото общество", прогнозира Плевнелиев.

"Имам честни отношения към всички в ГЕРБ, включително Христо Иванов, включително Кирил Петков, но не и ген. Атанасов, нека не забравяме кой е той. Има млади политици в ГЕРБ – Томислав Дончев, Екатерина Захариева, какво им пречеше да проведат разговори с тях", чуди се той.

"Моят разговор с Борисов беше – нито вие, нито аз не можем. Много искам България да влезе в еврозоната, тогава всичко ще тръгне нагоре, но Радев не е споменал и думичка", възмущава се той.

Според него следващият президент трябва да е мъдър човек, спокоен човек, който трябва да лекува дълбокото разделение, което пося Радев. Дипломат, лекар, има дебат, има различни кандидатури", каза още той.