Политическата криза няма да свърши с ротацията. Тя е мехлем, а не край. След днешния ден ще е по-трудно, но вярвам, че и двете страни по-скоро искат това да се случи. Вярно е, че след такива записи, това изглежда невероятно. Това заяви в ефира на БНТ политологът Първан Симеонов.

"Това е един кухненски запис. Тук даже чух меки неща. Дано има образователно значение този запис за хората, които се интересуват с политика. Западняците се съгласуват с нас, всяка кухня звучи гадно, но това е нормално. Тук по-скоро въпросът е дали този запис ще повлияе на избирателите. По-скоро обаче си мисля, че не", смята Симеонов. 

"Неща, идващи от Радостин Василев, няма да повлияят на екзалтираните и либерални фенове.

"Ако аз съм Борисов и съм танцувал с тези хора, не съм длъжен да се женя за тях При едни следващи избори, той ще бие с повече. Тогава обаче при записа чух, че той пак няма да има 120, но и те няма да имат. Двете страни го съзнават", каза той. 

Татяна Буруджиева също бе в студиото и призна, че още след изборите тя е знаела, че ще има правителство. 

"Не всяка кухня е ад. Това не е нормално, нито така се прави в политиката. Това е жанрът да си нахъсаме своите хора, които трябва да отидат и да разкажат на останалите колко е трудно това решение", каза тя. 

 "Такива разговори има и в другите централи. Чух само първия час, но там имаше едни приоритети. За съжаление сред тях беше чистката по администрацията. Не чух нищо за бюджета обаче. Общините са пред колапс, а ПП нищо не обсъдиха", каза тя.

Политологът Петър Чолаков също коментира записите:

"ПП подходиха доста наивно, особено спрямо Гешев. Добре е той да бъде оставен да поработи. Темата на седмицата е темата за предателството", смята той. 

"Днес видяхме г-н Радостин Василев, предаде приятелите си от ИТН, а сега тези от ПП. Вчера обаче имаше изпреварващ удар от ПП. Тук възниква въпросът дали ухото няма също ухо. Драмата е пълна. В някакъв смисъл може би Бай Ганьо трябва да бъде най-доволен, защото всички са маскари. Като публиката слуша разговорите от кухнята, най-вероятно ще настъпи отвращение", каза още Чолаков.

"Погледнете отстрани - двете най-големи партии все имат еднакви резултати. Естествено, че трябваше да се вземе някакво нестандартно решение, естествено, че е грозно, но така се налага", каза Симеонов и добави:

"Г-н Чолаков казва, че трябвало да оставят малко Гешев. Вие представяте ли си сега да кажат "Оставяме Гешев, за да бие Борисов". Това звучи още по-страховито. Няма угодия. Трябва да се направи правителство. Съжалявам, видимо им е гадно, но ротацията е метод, използван в чужбина", призна той. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук