"Куриозното и скандалното създават фонов шум на предизборните кампании, който може частично да отклони вниманието от основните проблеми. По време на кампанията очаквам и пикантна страна, и остри политически сблъсъци.

От една страна избирателите очакват най-сетне да има редовно правителство. Но от друга страна има патова ситуация между двата лагера - на промяната и на статуквото. От трета страна ще има и теми, свързани с държавното управление. Кампанията ще бъде интересна, залогът е голям". 

Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет. 

И допълни, че в известна степен партиите са длъжни към обществото, защото често не успяват да комуникират добре и добрите си намерения, заложени в програмите им: 

"Еврозоната и Шенген не са изхабени теми, но звучат много абстрактно за по-широката част от избирателите. Изкуството на политическата комуникация е да успееш такива теми да преведеш на всекидневния език на хората.

Трябва да се говори на отделния човек, а не просто да се правят високопарни програми, които да се мислят към общи целеви групи. Това е остарял модел на комуникация". 

Доц. Инджов допълни, че се задават и други парламентарни избори - наесен с местните. 

"България трябва да извърви четиригодишен цикъл, който ще приключи към 2025-2026 година, когато ще се проясни цялата политическа ситуация. Тогава ще има партия или коалиция, която ще получи за по-дълго доверието на хората и ще имаме по-устойчиво редовно правителство". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук